10.7 C
Baia Mare
szombat, 2024 február 24.

Budapest Maraton – Tízezernél több indulót várnak a futófesztiválra

Budapest, 2021. október 4. hétfő (MTI) - Több mint tizezer résztvevőt - köztük mintegy ezer külföldi vendéget - várnak a szombat-vasárnap sorra kerülő 36. Spar Budapest Maraton futófesztiválra.

A két nap során 11 távot teljesíthetnek az érdeklődők, 400 métertől a maratoni távig. Megemlékeznek majd a „futás nagyasszonyáról”, a tavasszal elhunyt Monspart Saroltáról, a Nemzet Sportolójáról, aki kitartó szurkolója és szervezője volt futóversenyeknek.


    Az esemény hétfői sajtótájékoztatóján Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető-versenyigazgatója arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány az amatőrfutást is megviselte, világszerte csak most indulnak a maratonok. 


    „Mi szerencsés helyzetben vagyunk, tavaly sem maradt el a versenyünk, és az idén is tudunk sporteseményeket rendezni” – mondta, majd hozzátette, hogy a korábbi években 31 ezer fő volt az átlagos indulói létszám, ám az idén nem várható csúcsdöntés, mivel védettségi igazolvány szükséges a részvételhez – ezért a megszokott 4-5 ezer külföldi helyett csupán mintegy ezer vendégre számítanak.


    Ezúttal is lesznek a sporttal és az egészséges életmóddal kapcsolatos sátrak, valamint szakmai futások, a Fut a színház elnevezésűre például 11 színház nevezett. Újdonság, hogy a Lánchíd felújítása miatt új útvonalat kellett kijelölni. 


    Szabó Tünde sportért felelős államtitkár először a fesztivállal kapcsolatos személyes élményeit elevenítette fel, mint mondta: volt már szurkoló és futó, igaz, nem a maratonit teljestette, de csapattagként aktív részese volt az eseménynek.


    „Nehéz időszakon vagyunk túl, de a kormány hathatós intézkedéseinek köszönhetően megrendezhetjük a versenyt, és kínálhatunk lehetőséget a mozgásra, sőt, vendégeket is fogadhatunk” – mondta, majd arról beszélt, hogy ez a legnépszerűbb sportesemény Magyarországon, de világszerte is ritka, hogy 30 ezernél többen vegyenek részt egy versenyen.


    „A magyar kormány fő célja, hogy mindenki mozogjon. A futás népszerű sport, ráadásul alapsportág, és mi országszerte sok futópályát építettünk” – hangsúlyozta az államtitkár.


    Schőbel Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a magyar V4-elnökség és a szlovén EU-elnökség támogatásával sor kerül az Elnökségi Váltóra, vagyis a 4×2 kilométeres váltófutásra, melynek mottója: Fuss egy biztonságos jövőért! A közös cél, hogy Európa és az Európai Unió erős, stabil és biztonságos legyen.


    Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője megemlítette, hogy nem csak szponzorként és kiállítóként vesznek részt a kétnapos fesztiválon, hanem saját dolgozóik részére ingyenes nevezést biztosítanak, ezzel motiválják őket a sportolásra. 


    A maratonisták között lesz 701 „első bálozó”, aki először vág neki a 42 kilométeres távnak, de lesz, aki már 33. versenyére készül. A legidősebb maratonista 78 éves, a maratoni távra nevezettek 28 százaléka nő. 


    A maraton vasárnap 9 órakor kezdődik, a rajt és a cél a Pázmány Péter sétányon lesz.

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek