13.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 június 14.
spot_img

INSCOP-felmérés: a romániaiak 80 százaléka szerint rossz irányba tart az ország

Bukarest, október 4./Agerpres/ - A romániaiak 80 százaléka szerint rossz irányba tart az ország - derül ki INSCOP felmérésének hétfőn közzétett adataiból.

spot_img

A Strategic Thinking Group nevű think-tank megrendelésére készült közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy nőtt az elégedetlenek tábora: júniusban a lakosság 68,1 százaléka, márciusban pedig 70,3 százaléka vélekedett úgy, hogy rossz irányba tart Románia.

A válaszadók 48,8 százaléka szerint az illegális hazai fakitermelés hátterében román vállalatok és román állampolgárok, 44,8 százalékuk szerint külföldi cégek állnak.

A megkérdezettek 64,2 százaléka véli úgy, hogy a Romániába befogadott menekültek súlyos társadalmi problémákat okozhatnak, míg 30 százalékuk szerint jelenlétük pótolhatja a munkaerőhiányt.

A következőképpen oszlottak meg a válaszok arra a kérdésre, miszerint egyetért-e azzal, hogy Románia menekülteket fogadjon be:

– 47,3 százalék – „Nem, semmi esetre sem”;
– 38,8 százalék – „Igen, csak bizonyos kategóriákat”;
– 12,3 százalék – „Igen, feltételek nélkül”;
– 1,6 százalék nem válaszolt.

A Strategic Thinking Group elnöke, Remus Ştefureac a koronavírus-járvány, illetve a politikai és a társadalmi-gazdasági válság rövid idő alatt kifejtett együttes hatásával magyarázza a romániaiak pesszimizmusát. Szerinte ‘drámai’ következményekkel járhat, ha a döntéshozók figyelmen kívül hagyják, hogy a lakosság 80 százaléka szerint rossz irányba tart az ország, mert ez a választók jelentős részének a radikalizálódásához vezethet.

Az INSCOP telefonos felmérése szeptember 15-27. között készült, 1204 fős mintán, 2,8 százalékos hibaküszöbbel.
AGERPRES/

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek