13.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 június 14.
spot_img

Román kormányválság – A román média biztosra veszi a Citu-kabinet bukását és elhúzódó válságra számít

Bukarest, 2021. október 4., hétfő (MTI) - Romániában a média immár biztosra veszi, hogy megbukik a keddi parlamenti voksoláson a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Citu liberális miniszterelnök vezette koalíciós kormányát, és a pártok együttműködési képtelenesége miatt elhúzódó válságra számít.

spot_img
A legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát várhatóan a kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is megszavazza. A három, egymást is nyíltan bíráló, együttesen kényelmes többséggel rendelkező kormánybuktató párt azonban tagadja, hogy bármilyen együttműködés létezne közöttük, csak abban értenek egyet, hogy Citunak távoznia kell.

    A PSD előrehozott választások akar, az AUR nemzeti egységkormányt, az USR pedig helyreállítaná a jobbközép kormánykoalíciót, de Citu nélkül, aki szerintük bebizonyította, hogy nem képes koalíciós együttműködésre. A PNL élére frissen megválasztott miniszterelnök hétfőn már nem zárta ki, hogy kormányát megbuktatják, de leszögezte: ebben az esetben a PSD-vezette „új koalíciónak” kell tisztáznia, milyen kormánya lesz a koronavírus-járvány negyedik hullámával küzdő országnak.

    „Három felelőtlen párt káoszba akarja taszítani Romániát. Az egyik bizalmatlansági indítványt terjeszt be, de nem akar kormányozni, a másik egy olyan kormányt akar megbuktatni, amelybe utána vissza akar térni, a harmadik egy szélsőségeseket tömörítő párt, amelyről senki sem tudja, mit akar” – mondta hétfőn Citu a PNL vezetőségi ülése után. Megerősítette: kizárt, hogy ismét közösen kormányozzanak az USR-vel, ha eddigi koalíciós partnerük a PSD-vel és az AUR-ral szövetkezik és megszavazza a bizalmatlansági indítványt.

    A román médiában vázolt forgatókönyvek egyike szerint a PNL jelöltjeként államfővé választott Klaus Iohannis ismét Florin Citut fogja miniszterelnöknek jelölni, ha nem is az első, de a második kormányalakítási kísérlet alkalmával mindenképpen. A román alkotmány szerint ugyanis az államfő két sikerültelen kormányalakítási kísérlet után feloszlathatja a parlamentet, amit a kevesebb mint egy éve megválasztott törvényhozók csak úgy tudnak megelőzni, ha bizalmat szavaznak az államfő miniszterelnök-jelöltjének.
   
 Más latolgatások szerint a rendszerváltás óta először most tényleg fennáll a lehetősége, hogy egy bukaresti kormányválság előrehozott választásokhoz vezet, ugyanis a PNL népszerűsége csaknem tíz százalékot csökkent, miközben a PSD-é jelentősen megnövekedett az utóbbi évben, és a kormánybuktatást sürgető erők mindegyikének a jelenleginél nagyobb parlamenti súlyt jósolnak a közvélemény-kutatások.
    
A PSD és az USR egyelőre elzárkózott attól, hogy parlamenti támogatást nyújtson egy kisebbségi PNL-RMDSZ kormánynak. Másfelől a PNL Citu pártelnökké választásával is jelezte: nem hajlandó az USR követelésére lecserélni a miniszterelnököt.
    
A politikai elemzők abban egyetértenek, hogy az immár több mint egy hónapja tartó román kormányválság további hetekig, hónapokig elhúzódhat.
   
 A bukaresti parlamentben kedden tűzik napirendre a PSD kormánybuktató indítványának vitáját és szavazását.

hbl \ kpl

MTI 2021. október 4., hétfő 15:31


spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek