30.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 július 19.
spot_img

Lavrov: Oroszország felfüggeszti NATO-képviseletének tevékenységét

Oroszország november 1-jétől felfüggeszti a NATO mellett működő képviseletének tevékenységét - jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak hétfőn Moszkvában.

spot_img

Moszkva, 2021. október 18., hétfő (MTI) – Oroszország november 1-jétől felfüggeszti a NATO mellett működő képviseletének tevékenységét – jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak hétfőn Moszkvában.

        Oroszország emellett felfüggeszti a NATO moszkvai katonai missziójának, valamint az észak-atlanti szövetségnek a belga nagykövetségen működő tájékoztatási irodája tevékenységét is.
        Az indoklás szerint Moszkva válaszlépéseket hozott arra reagálva, hogy a szövetség október 6-án közölte: 18-ról 10 főre csökkenti Oroszország NATO-képviseletének létszámát. Az orosz misszió nyolc tagjának kiutasítását a NATO azzal indokolta, hogy az érintettek „ellenséges tevékenységet” folytattak.
    „A NATO céltudatos lépéseinek következtében gyakorlatilag nincsenek meg a megfelelő feltételek az elemi diplomáciai tevékenységhez, és a NATO lépéseire válaszul felfüggesztjük állandó NATO-képviseletünk munkáját, beleértve a katonai főképviselőnkét is, valószínűleg november 1-jétől, de ez talán eltart még néhány napig” – mondta Lavrov.
    Közölte, hogy az orosz intézkedésekről a NATO Nemzetközi Titkársága már értesítést kapott. Elmondta, hogy a NATO-nak az Oroszországgal történő kapcsolattartáshoz a belgiumi orosz nagykövetséghez kell fordulnia.
    „Oroszország nem fog többé úgy tenni, mintha a NATO-hoz fűződő  kapcsolatokban rövidtávon bármilyen változás lehetséges lenne” – mondta Lavrov.
    Vasárnap vált ismertté, hogy Lloyd Austin, az Egyesült Államok Tbiliszibe és Kijevbe készülő vezetője látogatása során bejelenteni  szándékozik, hogy a NATO kapui nyitva állnak Grúzia és Ukrajna előtt.
    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a France 5 tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az ukrán NATO-tagság „a legrosszabb forgatókönyvet” és az orosz nemzetbiztonság „vörös vonalainak” átlépését is jelentené. Peszkov arra figyelmeztetett, hogy „ez az a forgatókönyv, amely aktív intézkedésekre kényszerítheti Oroszországot saját biztonságának szavatolása érdekében”.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek