19.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 május 24.
spot_img

Szentháromság Plébánia felújítási munkálatai- Videó

spot_img

A nagybányai Szentháromság római katolikus templom felszentelésének 300. évfordulóját ünnepelték 2020-ban. Ebben az évben elkezdődtek a templom tornyainak javítási munkálatai: a toronysisak sérült faelemeinek cseréje, megerősítése és a sisakok rézlemezzel való újrafedése.

Videó: Oravecz Csongor

A templom nyugati tornyának felújítási munkálatait sikerült nyár végén lezárni, ez magába foglalja a torony javítási, ornamentika helyreállítási, újabb homlokzati profilok kiképzési és festési munkálatait, úgy a sisak, mint a falak esetében. Ezzel egy időben elkezdődött a keleti torony felújítása is. A munkálatok kivitelezésére a Rustic Kft. kapott megbízást, anyagi hátteret pedig különböző pályázati forrásokból igyekeznek biztosítani. Magyarország Kormánya, valamint a helyi önkormányzat támogatta a projektet. A tornyoknak a munkálatok elkezdése után felfedezett valós állapota, valamint az építőanyagoknak az utóbbi hónapokban történő folyamatos drágulása, az eredeti szerződésbe foglalt költségeknek a lényeges emelkedéséhez vezetett, ami egyben a rendelkezésre álló anyagi keret meghaladását eredményezte.

Fotó: Oravecz Csongor

A plébánia folyamatosan keresi az új támogatási lehetőségeket, de egyben az adakozók nagylelkűségére is számít, hiszen a tornyok felújítását követően, a közeljövőben tervezik a templom tetőszerkezetének kicserélését, a külső falak javítását és festését, a kripta korszerűsítését, valamint a kápolna felújítását is. Közel egy évszázada nem volt komolyabb felújításnak alávetve a 2020-ban 300 éves jubileumát ünneplő, a Szentháromság oltalma alatt álló istenháza. Az idő vasfoga igen mély nyomokat hagyott az épület torony- és tetőszerkezetének faelemeiben, mindez ahhoz vezetett, hogy maga a tartószerkezet került veszélybe, ilyen értelemben pedig indokolttá vált a mielőbbi felújítási beavatkozás. A kőműves elemeket sem kímélte az idő, éppen ezért ésszerű, hogy a faelemek és a tetőburkolat cseréjével egy időben a falakat is felújítsák.

Fotó: Oravecz Csongor

Mindez nem csak az állagmegőrzés céljával történik, hanem célszerű egyben a városrendezési munkálatokkal is lépést tartani, hogy a templom a felújított – Cinteremnek nevezett – vártér összképébe esztétikai szempontból is beilleszkedjen, és ezzel külsőleg is vonzóvá váljon mindazok számára, akik akár imádkozás céljából, akár látogatási céllal szeretnék átlépni küszöbét. Három évszázados története, jellegzetes barokk építészeti stílusa, a településen való jelenlegi elhelyezkedése mind olyan tényezők, amelyek az idegenforgalom szempontjából is értékes látogatási célponttá teszik a Szentháromság templomot.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek