8.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 február 23.

Torna-vb – Kovács Zsófia felemáskorláton, Bácskay Csenge ugrásban döntős

Kovács Zsófia felemáskorláton, Bácskay Csenge pedig ugrásban döntőbe jutott a Kitakjúsúban zajló torna-világbajnokságon. Szerfináléban magyar női tornász ezt megelőzően 1997-ben szerepelt vb-n.

udapest/Kitakjúsú, 2021. október 19., kedd (MTI) – Kovács Zsófia felemáskorláton, Bácskay Csenge pedig ugrásban döntőbe jutott a Kitakjúsúban zajló torna-világbajnokságon. Szerfináléban magyar női tornász ezt megelőzően 1997-ben szerepelt vb-n.

    A kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófia és a világkupa széria-győztes Bácskay Csenge egyformán az ötödik helyen lett tagja a döntőnek. A verseny eredményközlője alapján Bácskay 13,666-os átlagot ért el két ugrásával, míg Kovács 14,433 pontot kapott a gyakorlatára.
    „Nagyon örülök, hogy sikerült bekerülni a döntőbe – idézte a hazai szövetség Kovácsot. – Nem volt tiszta a gyakorlat, ezt én is éreztem, de elég jó pozícióban sikerült kvalifikálni. Nagyon boldog vagyok, és a következő napokban azon leszek, hogy az apró hibákat kijavítsam a fináléra.”
    „Nagyon-nagyon boldog vagyok a döntőbe kerülést illetően, örülök, hogy sikerült mindkét ugrást jól bemutatnom – mondta Bácskay Csenge. – Nem tudtam, hogy ez mire lesz elég, de bevallom őszintén, reménykedtem végig.”
    A két versenyző fináléba kerülése több szempontból is kiemelt jelentőségű – amint arra a magyar szövetség közleménye emlékeztet -, mivel legutóbb 1997-ben, Lausanne-ban Varga Adrienn került be világbajnokságon női szerdöntőbe, mégpedig ugrásban, melyben végül negyedik lett. Egynél több szerenkénti finálé pedig 1992-ben Párizsban volt. Ott Ónodi Henrietta megnyerte az ugrást, felemáskorláton pedig Molnár Krisztina ötödikként zárt.
    „Számolgattam, hogy amióta kapitány vagyok, azóta világbajnokságon nem volt szerdöntő, felemáskorláton például legutóbb 1992-ben. Azt gondolom, hogy ez óriási tett, áttörés és hatalmas siker egyben – nyilatkozott Draskóczy Imre szövetségi kapitány. – Alapvetően a csapatépítés folyamatában vagyunk, és reméljük, hogy csapat szinten is fejlődünk, és eljuthatunk csapattal is az olimpiára” – tette hozzá.
    A két szer fináléját szombaton rendezik. Mindkettőn a Tokióban olimpiai arany- és ezüstérmes brazil Rebeca Andrade jutott az első helyen tovább: felemáskorláton 15,100, ugrásban 14,800 ponttal.
    Felemáskorláton Székely Zója (12,400 pont) a 33., Bácskay (11,566 pont) az 51. helyen végzett. Ugrásban Szilágyi Nikolett (12,674 pont) a 22. lett. Talajon Székely (11,966 pont) a 41., Szilágyi (11,866 pont) pedig a 45. helyen zárt a 82 fős mezőnyben. Gerendán Bácskay (11,966 pont) a 34., Székely (11,133 pont) az 54., Szilágyi (11,000) az 58. helyen végzett. Összetettben Bácskay (48,698 pont) a 25. helyen éppen lecsúszott a döntőről, mögötte a második számú tartalék a 26. Székely (48,565).
    A férfiak mezőnyében kedden kezdődik és szerdán fejeződik be a kvalifikáció. Nemzetenként egy szeren legfeljebb három tornász mutatkozhat be, az egyéni összetett fináléba a legjobb 24 sportoló kerülhet be, de országonként maximum kettő, és ez utóbbi elv érvényesül a szerenkénti nyolcas döntőkben is.

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek