8.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 február 23.

Korlátozó intézkedések bevezetéséről tanácskozik szerdán az államfő a kormányzati illetékesekkel

Korlátozó intézkedések bevezetéséről szóló tanácskozásra hívta össze szerdára az államfő a koronavírus-járvány megfékezésében illetékes kormányzati tisztségviselőket.

Klaus Iohannis ezt az elnöki hivatalban tartott keddi sajtónyilatkozatában jelentette be. A tanácskozás összehívását azzal indokolta, hogy már csak ‘egyértelmű korlátozó intézkedések’ bevezetésével lehet mérsékelni a fertőzések terjedését.

Az elmúlt 24 órában Romániában rekordot döntött mind az új koronavírusos megbetegedések, mind a Covid halálos áldozatainak a száma.

„18.863 nem csak egy szám, hanem 18.863 személyt jelent, akik mától fogva elkezdtek félni, mert megfertőződtek a koronavírussal. 574 – ez sem csak egy szám, hanem 574 olyan romániait jelent, akiknek a szíve mától megszűnt verni, mert elveszítették a küzdelmet eme gyilkos vírussal szemben. (…) 1805 – ez a szám is azokat a személyeket jelenti, akik percről percre az életükért küzdenek az intenzív osztályokon’ – jelentette ki sajtónyilatkozatában az államelnök.

Klaus Iohannis szerint ezek csak a keddi nap adatai; a valóságban több millió romániait érint, több millió embernek változtatta meg, sokszor visszafordíthatatlanul az életét a pandémia. A kórházak túlzsúfoltak, az intenzív terápiás osztályok és a végkimerülés határán lévő orvosok már nem tudnak helyt állni a súlyos esetek jelentősen megnövekedett száma előtt – állapította meg az államfő.

Szerinte a koronavírus-járvány negyedik hullámának súlyossága minden pesszimista előrejelzést meghaladt, az erre való felkészülés több okból is ‘hiányos’ volt, s mindezt tetézte az, hogy az oltáskampány ‘túlságosan lassan’ haladt.

‘Most azonban az a legfontosabb, hogy ezt a válságos helyzetet sikerüljön valahogy leküzdeni. Riasztó a hatóságok konkrét intézkedéseinek hiánya, és a mai számok sajnos megerősítik, hogy nem tették meg azt, amit már meg kellett volna tenni’ – sommázta Iohannis.

Az államfő leszögezte: az emberek életének megmentése, a veszélyeztetett és a beteg személyek egészségének megóvása a legfontosabb prioritás. ‘Semmi, de semmi nem lehet ennél fontosabb, és most, a tizenkettedik órában is minden emberileg lehetségest meg kell tennünk, hogy az emberi életet megóvjuk’ – fogalmazott Iohannis.

Kiemelte, hogy az egészségügyi személyzet kimerítő küzdelmet folytat a beteg életéért, megjegyezve, hogy még a fejlett egészségügyi infrastruktúrával rendelkező országok egészségügyi rendszerei sem tudnak megbirkózni a fertőzések ilyen magas számával. Romániának tehát külső segítségre van szüksége – tette hozzá.

‘Hálásak vagyunk minden országnak, amely támogatást nyújt nekünk’ – mondta az államfő.


AGERPRES/ (RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Claudia STĂNESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek