12.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 május 24.
spot_img

A nagybányaiak komposztálnak mozgalom indult városunkban

spot_img

A mozgalom keretén belül összefog a közösség, hogy közösen hasznosítsák újra a háztartásukban keletkező szerves hulladákot, majd a kész humusszal pedig a balkonládákban, szobanövények cserepeiben javíthatják a talaj minőségét. A komposztálható hulladék nem a kukában köt ki, hanem visszajut a szerves anyagok természetes körforgásában. A mozgalmat az Élelmiszereknek Bank Egyesület szervezi.

Fotó: Pongracz Panni

Nagybányán három helyen helyeztek el komposztálót: a Petre Dulfu Megyei Könyvtárnál, a Falumúzeumnál, valamint a Krizsán utcán az Explorania Oktatási Központnál.

Chis Andrea, az egyesület elnökének elmondása szerint, több helyen is elhelyeznének komposztálót, viszont a város részéről, egyelőre csak a fent említett helyekre kaptak támogatást.

Fotó: Pongracz Panni

A mozgalom iránt érdeklődők megszervezett bemutatókon hozzájutnak a szükséges információkhoz, melyek azok a szerves hulladékok, amelyek komposztálhatók, valamint kapnak egy kis vedrecskét, amelyben az erre megfelelő hulladékot gyűjtsék. Ez a hulladék nem kerül az amúgy is túlterhelt hulladéklerakókba, és nem is égetik el. A komposztálással csökkentjük a levegőszennyeződést és az üvegházhatású gázok mértékét is.

Pongracz Panni

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

1 COMMENT

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek