36.7 C
Baia Mare
vasárnap, 2024 július 14.
spot_img

Amerikai külügyi szóvivő: Washington párbeszédre törekszik Törökországgal

spot_img

Az Egyesült Államok párbeszédre törekszik Törökországgal, miután Ankara és a Nyugat felszámolta azt a diplomáciai válságot, amelyet az váltott ki, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök nem kívánatos személynek minősítette 10 nyugati ország – köztük az Egyesült Államok – nagykövetét – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

     „A Biden-adminisztráció együttműködésre törekszik Törökországgal a közös prioritások terén, és mint bármely NATO-szövetségessel, folytatjuk a párbeszédet az esetleges nézeteltérések megoldása érdekében” – fogalmazott Price. „Úgy gondoljuk, hogy a legjobb út, ha együttműködünk a kölcsönös érdekek mentén” – tette hozzá a szóvivő.
    Az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Kanada, Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia, Hollandia és Új-Zéland nagykövetségei a múlt hétfőn közös nyilatkozatban bírálták a török igazságszolgáltatást a négy éve börtönben ülő Osman Kavala török üzletember, emberi jogi aktivista pereinek „késleltetése” miatt, és a férfi azonnali szabadon bocsátására szólították fel Ankarát.
    A török államfő az esetre reagálva először felvetette a misszióvezetők hazaküldését, majd szombaton elrendelte a diplomaták nem kívánatos személlyé nyilvánítását.
    Az amerikai külképviselet hétfőn a hivatalos Twitter-fiókján bejelentette: az Egyesült Államok megerősíti, hogy tartja magát a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény 41. cikkéhez. A szerződés 41. cikke azt mondja ki, hogy diplomaták nem avatkozhatnak be a fogadó ország belügyeibe.
    Az amerikai nagykövetség megfogalmazását később a többi szóban forgó ország külképviselete is megosztotta a Twitteren.
    Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn üdvözölte, hogy a török igazságszolgáltatás bírálata miatt a minap nem kívánatos személynek minősített 10 nyugati ország ankarai nagykövete „visszakozott”, és arra tett ígéretet, hogy nem avatkozik be Törökország belügyeibe.

Beregi Balázs, MTI 2021. október 26., kedd 0:03

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek