8.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 február 23.

Karanténba kell menni október 31-től a Magyarországról Romániába érkező oltatlan személyeknek kivéve bizonyos eseteket

A Romániából Magyarországra érkezők részére nincs változás, továbbra sincs karantén senki részére sem.

Magyarország nem a Romániában használt szín alapú országbesorolást veszi alapul a karanténkötelezettség megállapításakor. Jelenleg Magyarország alapvetően senkinek sem ír elő karanténkötelezettséget, aki Romániából érkezik, se Covid-19 oltással rendelkezők részére, se Covid-19 oltással nem rendelkezőknek, és semmiféle teszt nem szükséges.

Románia átlagosan hetente frissíti az országok besorolását, amely alapján Magyarország az október 29-i frissítést követően sárga országnak minősül.

A sárga országokból az alábbi feltételek alapján lehet Romániába belépni:

A román határőrség a Romániába történő belépés során ellenőrizni fogja a határra érkezők oltási igazolását.

A román hatóságok az RMDSZ közbejárására minden Magyarországon használt vakcinát elfogadnak 2021. október 29-től!

Nem kell karanténba vonulniuk a sárga zónából érkezőknek, ha a második oltás után eltelt 10 nap.

Nem kell karanténba vonulniuk a sárga zónából érkezőknek, ha átestek a betegségen, és legkevesebb 14, legfeljebb 180 nap telt a fertőzés igazolása óta. A betegségen átesettségüket a saját nemzeti hatóságuknál az embereknek be kell regisztrálni az Európai Uniós nyilvántartásba, hogy erről fel tudják mutatni az EU-s QR kódot.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik nincsenek beoltva, de egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak az ingázóknak, illetve gazdasági szereplőknek, akik tudják bizonyítani (pl. munkaszerződéssel), hogy üzleti érdekben, vagy munkaügyben utaznak Romániába.

A 12 évesnél kisebb gyermekek mentesülnek a karanténkötelezettség alól, és negatív PCR-tesztet sem kell felmutatniuk az országba való beutazáskor.

Pongracz Panni

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek