19.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 május 24.
spot_img

SZENT MÁRTON BÚCSÚ – 2021. november 11

spot_img

Tours-i Szent Márton püspököt ünnepeli az egyház november 11-én, akinek nevéhez számos legenda és népszokás kötődik.

Pannóniában, mai Szombathelyen született 316 táján, és 397-ben halt meg. Katona volt, de miután meghallotta az Úr hívását leszerelt, majd 371-ben Tours püspökévé választották. Nevéhez fűződő legismertebb legendák a katonaköpeny megosztása a szegény koldussal valamint az, amikor alázatból a ludak óljába bújt, hogy elkerülje a püspökké választását, de a libák hangjukkal elárulták őt. Ehhez köthető a mondás, miszerint: „Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.”

A nagybányai közösség számára különös jelentőségű Szent Márton püspök, hiszen a XV. században templomot állítottak tiszteletére, ennek helyén épült a 300. évfordulóját ünneplő mai templom. Szentmisében kérjük Szent Márton közbenjárását közösségünkért és családjainkért csütörtökön, 2021. november 11-én, 18.00 órakor a nagybányai Szentháromság templomban. A szentmisét a Kaplonyból érkező Puvák Antal OFM fogja bemutatni.

A plébánia Scheffler-házában 16.00 órától kézműves foglalkozás keretében a gyermekek lámpásokat készítenek, ezekkel vonulnak a templomba.

A szentmisét követően, a Scheffler-ház udvarán Márton-napi szokás szerint libazsíros kenyeret és meleg teát kínálnak a szervezők. (Kép: Simone Martini – Szent Márton és a koldus, 1320, Szent Ferenc-bazilika Szent Márton-kápolnája, Assisi)

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek