8.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 február 23.

Egészségügyi minisztérium: a hét első és negyedik napján lesz nyáltesztes szűrés az iskolákban

A hét első és negyedik munkanapján lesz nyáltesztes szűrés az iskolákban; a tanulók tesztelését az osztályteremben végzi majd az egészségügyi szakszemélyzet vagy a tanintézeten belül erre kijelölt személyek.

Az egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy véglegesítették az iskolai nyáltesztes szűrés eljárását. 

E szerint az antigén nyáltesztekkel való szűrésre minden hét első és negyedik munkanapján kerül sor valamennyi tanintézetben. A tesztelést az osztályteremben kell elvégeznie az egészségügyi szakszemélyzetnek vagy az iskola által ezzel a feladattal megbízott személyeknek, az órák elkezdése előtt. 

„A tesztelés egyszerű és könnyen elvégezhető, nem igényel orvosi szaktudást” – nyomatékosították a szaktárca közleményében. 

Az oktatási intézmények személyzetét a használt tesztek begyűjtésével kapcsolatban is kiképezik, ezek ugyanis potenciálisan fertőző egészségügyi hulladéknak minősülnek. A teszteket szemeteszsákkal ellátott, pedálos hulladékgyűjtőkbe kell dobni, majd az egészségügyi tevékenységekből származó hulladékokra vonatkozó szabályok szerint kell elszállítani.

Ha egy gyerek gyorstesztjének eredménye pozitív lesz, el kell különíteni a többiektől, és azonnal értesíteni kell a szülőt vagy törvényes képviselőt. Ugyanakkor az iskola egészségügyi személyzetének vagy egy erre kijelölt alkalmazottnak igényelnie kell a megyei egészségügyi igazgatóságnál a tanuló RT-PCR-tesztelését.  

Az iskolai nyáltesztes szűrést a megyei egészségügyi igazgatóságoknak kell koordinálniuk a megyei tanfelügyelőségekkel együttműködve, és nekik kell biztosítaniuk az iskolák személyzetének a tesztek használatára való kiképzését is. 
AGERPRES/(RO – szerző: Irinela VIŞAN, szerkesztő: Florin MARIN; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek