19.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 május 24.
spot_img

Környezetvédelmi szervezet: Románia nem tartozik azon 103 ország közé, amelyek aláírták a metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalást.

spot_img

A 2Celsius szervezet környezetvédelmi aktivistái szerint Románia nem tartozik azon 103 ország közé, amelyek a glasgow-i klímacsúcson (COP26) aláírták a metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalást.

‘Az Európai Unió kevés földgáztermelőjének egyikeként magától értetődő lenne erőteljesebb kötelezettségeket vállalni a metánkibocsátás csökkentése érdekében. Sajnos megint arra várunk, hogy mások tegyenek többet értünk – ha az EU vállal valamit, mi is megtesszük, de jobban szeretnénk, ha mások tennének többet. Ami még rosszabb, hogy nem követjük komolyan a globális vitákat, és talán még a legmagasabb szinten sem tudtuk, hogy lenne mit aláírnunk’ – jelentette ki Otilia Nuţu, a 2Celsius szervezet kutatója.

A szervezet szerint az aláíró országok, amelyek a világ gazdaságának 70%-át képviselik, csatlakoztak az EU és az Amerikai Egyesült Államok által indított kötelezettségvállaláshoz, amely szerint 2030-ig 30%-kal csökkentik a metánkibocsátást a 2020-as szinthez képest. A globális metánkibocsátási kötelezettségvállalás (The Global Methane Pledge) aláírói között több uniós tagállam is van, például Bulgária, Franciaország, Németország és Horvátország.

Ezzel szemben Románia, Magyarország vagy Lengyelország nincs az aláírók között.

A metán egy üvegházgáz, amely szakértők szerint a szén-dioxid után a legnagyobb mértékben járul hozzá az éghajlatváltozáshoz, és Európában az üvegházhatású gázkibocsátás 10%-át teszi ki.

Augusztusban a 2Celsius a Clean Air Task Force (CATF) nemzetközi klímaszervezettel közösen először dokumentálta Romániában a kőolaj- és gázkutak, csővezetékek metánkibocsátását mintegy 50 helyszínen, és súlyos metánszivárgásokat tárt fel.

A 2Celsius egy 2010-ben alapított civil szervezet, amelynek célja az éghajlatváltozással kapcsolatos politikák befolyásolása országos és európai szinten. Tagja az Európai Környezetvédelmi Iroda, a Climate Action Network Europe és az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) nemzetközi szervezeteknek.

AGERPRES/(RO – szerző: Daniel BADEA, szerkesztő: Andreea MARINESCU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek