8.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 február 23.

Rareş Bogdan: a PNL vezetőtestületei még nem adták hozzájárulásukat a miniszterelnöki tisztség rotációs alapú betöltéséhez

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőtestületei még nem adták hozzájárulásukat a miniszterelnöki tisztség rotációs alapú betöltéséhez – jelentette ki hétfő este Rareş Bogdan. A liberálisok első alelnöke szerint Klaus Iohannis államfővel is egyeztetni kell még a témáról.

A Digi24 televíziónak nyilatkozva a politikus elmondta, a PNL és a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői közötti tárgyalásokon nem volt szó arról, hogy a PNL átengedné a szociáldemokratáknak a kormányfői tisztséget. A miniszterelnöki funkció rotációs alapú betöltésének lehetőségét még meg sem vitatta a PNL országos politikai bürója, márpedig a testületnek hozzájárulását kell adnia ehhez – magyarázta. Hozzátette, ha a politikai büró el is fogadja ezt a lehetőséget, kizártnak tartja, hogy előbb a PSD jelöltje töltse be a tisztséget. „Nincs az a liberális vezető, akinek lenne bátorsága javaslatot tenni erre a politikai bürónak” – fogalmazott. 

Rareş Bogdan szerint a rotációs alapú miniszterelnöki rendszerről még Klaus Iohannis államfővel is egyeztetniük kell a koalíciós tárgyalásokat folytató alakulatoknak, hiszen az alkotmány szerint az elnöknek kell miniszterelnök-jelöltet nevesítenie.

AGERPRES/(RO – szerző: Cătălin ALEXANDRU, szerkesztő: Karina OLTEANU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek