11.7 C
Baia Mare
szombat, 2024 március 02.

Máramarosi Magyar Napok 2021. november 26-28.

Közösség, kultúra, kikapcsolódás

Bár az egészségügyi korlátozások miatt sajnos ezúttal is online térbe kényszerül a rendezvénysorozat, a szervező Media Work Egyesület szeretne a máramarosi magyaroknak olyan programokat biztosítani, amelyek valamennyi korosztály számára lehetőséget teremtenek közösségi élmények megélésére, kulturális tapasztalatok szerzésére s végül, de nem utolsó sorban, felhőtlen kikapcsolódásra. A teljesség igénye nélkül, bemutatjuk azokat, akikkel a 2021-es Máramarosi Magyar Napokon találkozhatnak, még ha csak virtuálisan is:

Balog Brigitta. 17 éves, nagybányai diák. Jó pár éve énekel népdalokat, a kultúra ezen oldala már szerves része az életének. Nincs olyan nap, amikor ne énekelne, a sok hétköznapi feladat és nehézség közepette is jólesik ilyenképpen kikapcsolódnia, és igyekszik ezt a pozitív energiát sugározni, ha színpadra vagy közönség elé kell állnia, tapasztalja mindenki, milyen gyönyörűek ezek a dalok.

Bencze Henrietta. Óvodapedagógus, gyerekkora óta énekel. A népdalokat és a hangja fejlesztését többek között Tamás-Sajtos Erzsébetnek köszönheti.

Bányavirág néptánccsoport. A Bányavirág néptánccsoport egy csapat lelkes fiatalból áll, akik egykor a Somfa néptáncegyüttesben kezdték a táncot. A jelenlegi csapat oktatója Sebők Richárd, ő szervezi a fellépéseket is. Felléptek már: falunapokon, a Főtér Fesztiválon, farsangi bálokon, a Máramarosi Magyar Napokon, Felsőbányán, Nagybányán, Monón, Domokoson, Magyarberkeszen, Koltón.

Búzavirág népdalkör. A népdalkör hobbiból és hagyományőrzés céljából alakult Hosszúmezőn. A népdalkör 13 tagú, nincs szakmai vezetője, a tagok nagyon szeretnek énekelni.

Farkas Imre. 1953-ban született Szinérváralján, tanár, újságíró. Tanári pályafutását romántanárként kezdte a Szatmár megyei Kisszokondon 1979-ben. 1981-től nyugdíjba vonulásáig (2016) Szinérváralján magyartanár. 2018 márciusától a Bányavidéki Új Szó munkatársa.

Fazekas Magdolna. Nyugdíjas költőnő, a „Teleki Blanka” Nyugdíjas Egyesület vezetője. Már gyerekkora óta nagyon szereti az irodalmat. 2008-ban megjelent „Pitypangok” című verseskötete.

Jenei Ádám. 17 éves, kisgyerekkora óta gitározik. Szívesen játszik más hangszereken is, mint a zongora, a dob. Tagja a református ifjúsági Thábor együttesnek, valamint a Nagybányai színháznak. 

Kék nefelejcs. A Kék nefelejcs néptánccsoport a 2000-es évek elején alakult Szamosardón. Tagjai, a szamosardói fiatalok minden évben lelkesen megszervezik a farsangot, szüreti bált és a szilveszteri kabarét, ahol a néptánccsoport is fellép. Vezetőjük Kádár Natália.

Lakatos Zsófia (Zsófi néni). Már gyerekkora óta nagyon szereti az irodalmat. Saját költeményeivel örvendezteti meg a hallgatóságot.

Molnár Judit. Nyugdíjas tanítónő, a Domokosi Szivárvány néptánccsoport, valamint a Domokosi Kulturális Egyesület vezetője. Nádudvaron elvégzett egy 2 éves képzést, ahol elsajátította a nemezelés technikáját.

Monói asszonykórus. A Monó-i asszonykórus 6 tagú. Magyar népdalokat énekelnek. Fellépnek farsangi mulatságon, szüreti bálon s különböző kulturális rendezvényeken.

Móré Lehel és Jenei István. Nótakedvelő „öregfiúk”. Gyerekkoruk óta játszanak hangszeren. Harmónika és szintetizátor kíséretében adják elő a dalokat. Fellépnek farsangi mulatságon, szüreti bálon s különböző kulturális rendezvényeken.

Noveli Krisztina. 13 éves, 5 évvel ezelőtt kezdett el gitározni a katolikus egyház szervezésében kialakult gitárcsoportban. Egy év után Vékony Roland apahegyi lelkipásztor vette át a csoport vezetését s további 3 évig foglalkozott a gyerekek gitároktatásával. Nagyon szeret énekelni is.

Noveli Rebeka. 11 éves, Huszár Annamária, a szinérváraljai lelkipásztor felesége 5 éve kezdte el tanítani elektromos zongorán játszani, majd az akkori apahegyi lelkipásztor felesége, Vékony Melinda oktatta.

Pápai Renáta. 11 éves korában kezdett el gitározni, de csak pár hónapig járt órákra, aztán abbahagyta. Másfél év múlva újra előjött benne a vágy, hogy megtanuljon gitározni/hangszeren játszani. Lassan 4 éve gitározik és zenél. Sokat motiválja az, hogy együttesben zenélhet és új dolgokat fedezhet fel, minden egyes alkalommal. Célja a jövőben az, hogy minél több hangszert megszólaltasson, úgy, mint a gitárt. A zene mellett festészettel is foglalkozik.

Somfa és Szivárvány néptánccsoport. A Somfa néptánccsoport Koltón alakult 1992-ben. Máramaros megye különböző településein kialakultak a népi táncházak. 1994-ben megalakult Domokoson a Szivárvány néptánccsoport. A fent említett két néptánccsoport vezetői Tamás Sajtos Erzsébet és Molnár Judit.

Ujlaki Márk. 15 éves, 10 évesen kezdett el zongorázni, kezdetben Huszár Annamária, a szinérváraljai református egyház kántora tanította, majd David Sebastian, illetve Mészáros Gergely tanítványa volt 3 évet, azóta pedig autodidakta  módon fejleszti önmagát.

Ujlaki Tamara. 9 éves, 6 évesen kezdett el hegedűlni, 1 évet tanárral, azután egyedül gyakorolgatott. 2021-ben a Teleki Magyar Háznál vett részt hegedűképzésen.

Talpalat Néptánccsoport. A Talpalat Néptánccsoport 2014-ben alakult. Tagjai 10-18 éves gyermekek, fiatalok, akik felcsíki, szatmári, szilágysági, kalotaszegi, mezőségi és moldvai csángó táncokat táncolnak. Oktatóik a szatmárnémeti Kása házaspár, Zsolt és Melinda. A rendszeres heti oktatás mellett, az elmúlt években nyári edzőtáborokban is részt vettek a fiatalok a Teleki Magyar Házban, valamint a Kallós Alapítvány válaszúti táborában. A csoport jó hangú tagjai 2017-2018-ban a Pál István Szalonna által szervezett kárpátaljai népzenei mesterkurzus meghívottai voltak. A Talpalat a nagybányai magyar napok (Főtér Fesztivál) keretében megszervezett Bányavidék Néptánctalálkozó házigazdája. A csoport 2018-ban a budapesti Magyarság Házában (Duna Palota), 2019-ben pedig Debrecenben is fellépett, a Debreceni Művelődési Központ (DMK) Belvárosi Közösségi Háza pódiumtermében.

Tücsöktábor előadása. Először 2019-ben szervezték meg a Teleki Magyar Házban ezt a zenei tábort, ahol a népi hangszerek oktatását a Budapestről érkező Kuttner Fruzsina és Markó Botond vezették, majd a következő években Gáspár Attila, Major Arnold és Sólyom Ádám. A résztvevő gyerekek a következő hangszerekkel ismerkedhettek meg: citera, furulya, koboz és hegedű.

Ne feledjék: november utolsó hétvégéje a máramarosi magyarok hétvégéje!

Az események az alábbi linken követhetők nyomon:

Facebook.com/Maramaros.ro

További részletek hamarosan.

(Media Work Egyesület)

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek