13.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 június 14.
spot_img

Szombattól iPhone-ra is letölthető az uniós digitális Covid-igazolvány

spot_img

 Szombattól iOS operációs rendszerű mobiltelefonokra is letölthető az uniós digitális Covid-igazolvány érvényességének és hitelességének ellenőrzésére szolgáló Check DCC alkalmazás – közölte a román Különleges Távközlési Szolgálat (STS).

A STS szombati közleményében hangsúlyozza, ezután az iPhone-t vagy iPadet használók is hozzáférhetnek az ingyenes applikációhoz az AppStore alkalmazásboltban: https://apps.apple.com/ro/app/check-dcc/id1594849849.

Eddig a Covid-igazolványok QR-kódjának beolvasására csak a Check DCC Android-telefonokra készült változatán vagy az applikáció webes változatán keresztül volt mód.

A STS által kifejlesztett Check DCC az egyetlen olyan alkalmazás, amelyet jóváhagytak a hatóságok a Covid-igazolványok ellenőrzésére. Az applikáció a QR-kód beolvasásával nem rögzíti és nem őrzi meg a igazolványon levő adatokat, csak annak hitelességét, illetve a hazai és nemzetközi egészségügyi szabályoknak való megfelelelését ellenőrzi – hangsúlyozzák a közleményben.

Az uniós digitális Covid-igazolvány három dolgot bizonyíthat: hogy tulajdonosát beoltották koronavírus ellen, hogy negatív teszteredménnyel rendelkezik vagy hogy kigyógyult a betegségből.

Romániában november 20-áig csaknem 9 millió Covid-igazolványt állított ki a szintén a STS által kifejlesztett https://certificat-covid.gov.ro platform. A legtöbb ilyen tanúsítványt, szám szerint 228.849-et október 26-án töltötték le, aznap 467.228 egyedi felhasználó kereste fel a https://certificat-covid.gov.ro oldalt.

Az Android-eszközökre készült Check DCC alkalmazást 463.380 alkalommal töltötték le a Google Play áruházból.

AGERPRES/(RO – szerkesztő: Andreea ROTARU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek