23.7 C
Baia Mare
szombat, 2023 szeptember 23.

Egy kicsi református templom…, a múlt, a jelen és a remény összefonódása

Nem kis meghatódottsággal megy el az ember Erzsébetbányán a kis református templom mellett. Egyházmegyénk talán legkisebb temploma a szórvány gyülekezet adományából és segélyekből 1991-ben lakóházból átalakult kis templom a reményt sugallja, a magyar megmaradás reményét, s talán a megmaradásért folytatott harc jelképeként tekinthetünk rá.  

 A bányavállalat fejlesztésének időszakában, az 1950-es években reformátusok kerültek a településre, a Szilágyságból és Dés környékéről. Kezdetben családi házaknál tartották az istentiszteleteket, amit a kommunista hatóság kiszimatolt és letiltott. Ekkor a római katolikus egyház, a püspök engedélyével befogatta a gyülekezetet és a templom hittantermében évtizedekig tartották meg az istentiszteleteket.  A szórvány gyülekezet helyzete, csak a rendszerváltás után változhatott meg. 

A római katolikus templom történetét sem lehet meghatódottság nélkül meghallgatni, a közösség életéről és a római katolikus templom történetéről bővebben a Máramarosi Magyar Napok keretén belül. 

Pongracz Panni

- Advertisement -spot_img

Még több

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek