23.7 C
Baia Mare
szombat, 2023 szeptember 23.

40.000 lejt különített el Felsőróna önkormányzata az Apafi kastély tetőzetének javítására

Felsőróna önkormányzata 40 000 lejt különített el a rónaszéki Apafi-kastély tetőzetének rehabilitációjára. A munkálatok kivitelezése hamarosan megkezdődik. Történelmi műemlék lévén a tetőnek ugyanabból az anyagból kell készülnie, mint eredetileg, ami az országban nem található meg, de az építtető megtalálta a módját ennek az akadálynak az elhárítására.

 Rehabilitációs munkálatokat végeztek a rónaszéki Művelődési Ház belső térben is. A nagyon gyakori javítási munkákat igénylő padlókat eltávolították, és tartósabb megoldást találtak: esztrichet öntöttek és csempét raktak. Valamint a belső vakolat és a színpad cseréje is megtörtént. A Művelődési Ház épülete is műemlék jellegű, a kastély melléképülete volt és fegyverházként működött. 

Az Apafi-kastélyt a 15. században építtette az Apafi család, hogy megvédje a sóbányákban dolgozókat a támadóktól. Később vadászkastély lett, a XVII. században pedig a Sókamra székhelye volt. Ezelőtt két évvel még iskola működött benne, ma már belső és külső javításokra szorul. Rónaszék település lenyűgöző turisztikai potenciállal rendelkezik. 

„Rónaszéken a sókoncentráció 98%-os, magasabb, mint Aknasugatagon, és turisztikai célból olyan keresett lehet, mint a Dés vagy Parajd, a gyönyörű táj, valamint műemléképületei vonzóvá teszik a környéket, sajnálatos módon, a turisták amikor felkeresik a Történelmi Máramaros látványosságait, kihagyják Rónaszéket, pedig sok itt a látnivaló” – magyarázta Alexa Semeniuc, Felsőróna község polgármestere. 

Rónaszékről bővebben a Máramarosi Magyar Napok keretén belül.

- Advertisement -spot_img

Még több

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek