30.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 július 19.
spot_img

Dokumentumfilmet mutatnak be a Lengyel Intézetben az 1981-es hadiállapot hátteréről

spot_img

A tábornok elvtárs háborúba megy című történelmi dokumentumfilm vetítésével és szakmai beszélgetéssel emlékezik meg a budapesti Lengyel Intézet hétfőn, a 40. évfordulón a Lengyelországban 1981. december 13-án bevezetett hadiállapotról és áldozatairól – tájékoztatott honlapján a Lengyel Intézet. 

    Az intézet ablakaiban este fel nyolckor meggyújtják a „szabadság gyertyáit” az áldozatok tiszteletére.
    A Grzegorz Braun és Robert Kaczmarek rendezőpáros a hadiállapot okait és következményeit, valódi hátterét mutatja be filmjében. A rendszerváltás után ugyanis egy hamis mítoszépítés vette kezdetét, amely szerint a hadiállapot bevezetése a fenyegető szovjet beavatkozás miatt vált elkerülhetetlenné, és Wojciech Jaruzelski tábornok, államfő a kisebbik rosszat választotta ebben a helyzetben, megakadályozva a szovjet hadsereg intervencióját. A hozzáférhető dokumentumok tanúsága szerint azonban a Szovjetunió nem tervezett katonai akciót végrehajtani Lengyelország területén. 


    A film történészek és katonai szakértők bevonásával, dokumentumok, archív anyagok bemutatásával megdöbbentő tényeket tár fel a hadiállapot bevezetését megelőző időszakból. 
    A filmet lengyel nyelven, magyar felirattal vetítik. Utána Joanna Urbanska, a Lengyel Intézet igazgatója vezetésével Tischler János és Máthé Áron történészek beszélnek a korszakról és a filmről, melynek megtekintése ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a budapeszt@instytutpolski.pl e-mail címen.

MTI. 2021. december 13.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek