11.7 C
Baia Mare
szombat, 2024 március 02.

A Máramaros Megyei Tanács megvásárolja a pribékfalvi Teleki kastélyt

A Máramaros Megyei Tanács december 16-i ülésén elfogadta a pribékfalvi Teleki Géza-kastély megvásárlásáról szóló határozattervezetet 210 ezer euró értékben.

 „Jövőre pályázunk a pribékfalvi Teleki Géza-kastély rehabilitációjára, majd a későbbiekben a máramarosi kulturális-turisztikai körútban is bevezetjük” – mondta Ionel Bogdan, a Máramaros Megyei Tanács elnöke. 

Az épület 6.727 nm alapterületű telekből, 589 nm beépített területű Teleki kastély épületéből és 296 nm beépített alapterületű melléképületből áll. 

A Teleki kastély a 19. században épült. A gazdag múltra visszatekintő kastély először a magyar nemesi család, Teleki Géza egykori író, magyar politikus, rövid ideig belügyminiszter nyári rezidenciájaként szolgált. 1879 és 1941 között a kastélyt gróf Teleki Pál, Teleki Géza fia igazgatta, majd 1897-ben eklektikus stílusban korszerűsítették. Később, 1949-ben az épületet államosították, és a kommunista rendszer idején az épületet különféle célokra használták, moziterem vagy gabonaraktár is volt.

 „Máramarosnak csodálatos és egyedi turisztikai nevezetességei vannak, amelyeket meg kell védenünk és helyre kell állítanunk annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben fejlesszük Máramaros megye kulturális örökségét, és ugyanakkor megyénk turizmusát is” – tette hozzá Ionel Bogdan.

Pongracz Panni

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek