10.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 február 23.

Időkapszulát helyeztek a nagybányai Szentháromság-templom tornyába- VIDEÓ

2020-ban ünnepelték Erdély legidősebb barokk templomának, a nagybányai Szentháromság-templomnak 300. évfordulóját. A múlt évszázad első felében elvégzett átfogó felújítás óta az idő vasfoga mély nyomokat vésett az épület falaiba, a tornyok és a tető faszerkezetébe, éppen ezért szükségesnek bizonyult a javítási munkálatok mielőbbi elkezdése.

A templom felújításának terveit, leírását, az erről készült fotókat és más – a plébánia hitéletének helyzetképét tükröző – tárgyakat áldott meg és helyezett Ft. Szmutku Róbert esperes-plébános vasárnap, 2021. december 12-én, a nagybányai Szentháromság-templomban 10.00 órakor bemutatott szentmise végén abba az időkapszulába, amelyet a hét elején emelnek bele a felújítás alatt álló keleti torony gömbjébe.

Az elődök példáját követve, üzenetet intéztek ezáltal az utókornak, tanúságot téve a hívek hitéről, illetve bátorítást és példát nyújtva a jövő nemzedéknek a hit útján. Az üzenetet aláírásukkal látták el a helyi egyházi elöljárók, a közéleti intézmények képviselői, valamint többen azok közül, akik hozzájárultak a felújításhoz.

A keleti torony felújítási munkálatainak elkezdésekor, a toronysisak megbontása alkalmával, az 1939-es munkálatokat végző bádogosok által odahelyezett időkapszula-szerű üzenetet fedeztek fel, amelyben utalás volt egy – az akkori egyházi vezetőség által a nyugati toronyba helyezett – üzenetre. Sajnos ez utóbbit nem sikerült megtalálni.

Végéhez ér ezzel a két torony felújítása, jövő esztendőben folytatják a tetőszerkezettel és annak burkolatával, a külső falakkal, valamint az anyagi lehetőségek függvényében a kriptával és a Jézus Szíve mellékkápolna felújításával.

(szatmariegyhazmegye.ro)

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek