30.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 július 19.
spot_img

Az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel egyeztetett Brüsszelben Nicolae Ciucă kormányfő

spot_img

Az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel folytatott megbeszélést Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfő este Brüsszelben.

A kormány közleménye értelmében Ciucă és Michel tárgyalt többek között az EU prioritásairól, a koronavírus-járvány kezeléséről, az energiaárak alakulásáról és ennek a zöld átállásra kifejtett hatásáról, valamint az európai biztonság- és védelmi politikáról.

A román miniszterelnök ismertette kormányának prioritásait, ugyanakkor biztosította beszélgetőpartnerét, hogy Románia az európai projekt és annak alapvető értékei mellett elkötelezett államként továbbra is támogatni fogja a kohézió és a konvergencia erősítésére irányuló erőfeszítéseket. Nicolae Ciucă elmondta, az általa vezetett kormány készen áll arra, hogy nyíltan együttműködjön az európai intézményekkel e célok előmozdítása, illetve az EU ellenállóképességének megerősítése érdekében – derül ki a kabinet közleményéből.

A miniszterelnök és az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta a Covid-19 világjárvány előidézte válság kezelésére irányuló közös erőfeszítések folytatásának fontosságát – különös tekintettel az egészségügyi ágazat ellenállóképességének megerősítésére -, valamint a gazdaság újraindítását lehetővé tevő európai eszközök teljes körű felhasználásának jelentőségét.

Ciucă kiemelte, a bukaresti kormány nagy fontosságot tulajdonít az igazságügy reformját nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) lezárásának, illetve az ország schengeni csatlakozásának.  

Hangsúlyozta, a gazdaság fellendítése elengedhetetlen az európai célkitűzések előmozdításához, és méltányolta az európai helyreállítási terv ebben betöltött szerepét.  

Ukrajna és a Fekete-tengeri térség biztonsági helyzetét illetően Ciucă hangsúlyozta, az Európai Tanács által múlt héten megfogalmazott következtetéseknek megfelelően egységes uniós megközelítésre, határozott fellépésre van szükség Oroszország agresszív és destabilizáló akcióival szemben. 

Kedden, brüsszeli látogatásának második napján több európai tisztségviselővel és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is találkozik Nicolae Ciucă miniszterelnök.

AGERPRES/(RO – szerző: Daniel FLOREA, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek