30.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 július 19.
spot_img

Szinérváralja: Rendhagyó irodalmi találkozó

spot_img

Mondhatni rendhagyó helyszínen került sor múlt csütörtökön Szinérváralján az irodalomkedvelők idei utolsó baráti találkozójára. A református egyházközség szervezésében zajló találkozó-sorozat decemberi ,,száma” ezúttal a templomban lett bemutatva, ahol a körülményekhez képest szép számban gyűltek össze az irodalomkedvelők.

Nt. Huszár László tiszteletes üdvözölte az előadókat, Nt. Müller Dezső nyugalmazott református pap-költőt és Ft. Buna János helybeli római katolikus plébánost, valamint a jelenlévőket, köztük Apjok Norbert független parlamenti képviselőt, az RMDSZ helyi képviselőit, Fehér Imola szatmárnémeti tanár-költőt és Kovács Emil Lajos festőművészt, akik már ,,veteránoknak” számítanak a Szinér-parti kisvárosban megszervezett irodalmi találkozókon.

Nt. Huszár László egyebek mellett hangsúlyozta: ezeken a közösségi alkalmakon mindenkit szívesen látnak a szervezők, politikai, vallási stb. hovatartozástól függetlenül. A tiszteletes ezek után bemutatta az első előadót, jóbarátját, Nt. Müller Dezső költőt, nyugalmazott református lelkipásztort, aki immár a kilencedik verseskötetét tette le az olvasók asztalára.

Nt. Müller Dezső ismertette életpályájának fontosabb állomásait, eddigi irodalmi tevékenységének a meghatározó mozzanatait. Mint megtudtuk, a sors nem volt éppen kegyes hozzá, hiszen számos megpróbáltatáson kellett átmennie, egyebek mellett elvesztette fiát, majd később a betegség kis híján maga alá gyűrte őt magát is. Hite azonban átsegítette mindenen, szerető és odaadó felesége oldalán. Az évek folyamán számos nehézséget kellett leküzdenie, bizonyos hatásokra az írást is abbahagyta egy ideig, de aztán rájött, hogy erkölcsi kötelessége tovább pengetni a lantot, ha már egyszer a Fennvaló tehetséggel áldotta meg.

Az est második előadója, Ft. Buna János helybeli római katolikus plébános Máriáról, Jézus Krisztus édesanyjáról tartott lebilincselő előadást, annak apropóján, hogy idén 600 éves a szinérváraljai római katolikus templom, melynek védőszentje Mária.  Előadásában kihangsúlyozta azokat a jellemző és mind a katolikus, mind pedig a protestáns vallásban Máriával kapcsolatban elfogadott metszéspontokat, amelyek minden keresztény számára tisztelhetővé teszik a magyarok Nagyasszonyát.

A zárszó után Huszár tiszteletes szeretetvendégségre hívta a jelenlévőket, ahol az elhangzottakat kötetlenebb formában lehetett továbbgondolni, s ahol Müller Dezső további verseket is felolvasott, illetve dedikálta kötetét.

Tamási Attila

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek