30.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 július 19.
spot_img

A Máramaros megyei önkormányzat vette meg Teleki Pál egykori kastélyát

spot_img

Máramaros megye önkormányzata megvásárolta a pribékfalvi (Pribilesti) Teleki-kastélyt, melynek egykor Teleki Pál magyar miniszterelnök volt a tulajdonosa – írta az MTI a Krónika napilap alapján.

Az adásvételt Ionel Bogdan tanácselnök jelentette be az önkormányzati testület ülése után, amelyen megszavazták az adásvételi szerződés aláírását. A tanács 210 ezer eurót fizetett az épületért a Castel Pribilesti Kft.-nek, amelynek tulajdonosa Gerd Alexander Schütz osztrák üzletember.

Az 589 négyzetméter belterű ingatlanhoz 6 727 négyzetméteres birtok is tartozik, melyen egy 296 négyzetméteres melléképület is áll. A neoreneszánsz kastély födémét már renoválták, de ablakai hiányoznak, vakolata lehullott. Ionel Bogdan elmondta: turisztikai célt szánnak az épületnek, többek között múzeumot is berendeznének benne. Hozzátette: jövőre kezdeményezi a kastély felújítását.

A kastélyt a volt író és politikus, magyar belügyminiszter, Teleki Géza építtette a 19. században. Az eredetileg nyári rezidenciául szolgáló udvarház a 19. század végén nyerte el jelenlegi, historizáló stílusjegyeket hordozó formáját. Ekkor építettek emeletet is az épületre. A kastélyt Teleki Pál miniszterelnök 1920-ban és 1921-ben, majd 1939 és 1941 között használta utoljára, többek között vadászatokra. A Teleki család birtokát 1949-ben államosították, a tornyos kastély később a mezőgazdasági termelőszövetkezet székhelye volt, gabonalerakat is működött benne.

A Máramaros megyei Pribékfalva Nagybányától 20 kilométerre nyugatra található, a Szamos partján fekszik. A falunak a 2011-es népszámláláskor 787 lakosa volt, akik közül csupán ketten vallották magukat magyarnak.

(MTI)

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek