30.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 július 19.
spot_img

Kézműves mesterségek oktatása felnőtteknek

spot_img

„Mesterségről, mesterségre” címmel indított az ősz folyamán kézműves programsorozatot felnőtteknek és fiataloknak a Teleki Magyar Ház. A kezdeményezéssel egy régebbi sikeres programunk, a Kézmíves Szerdák alapgondolatát élesztettük újra, amellyel annakidején kifejezetten olyan édesanyáknak, édesapáknak, nagyobb testvéreknek kívántunk kedveskedni, akik rendszeresen elkísérték gyermeküket, kisebb testvérüket kézműves foglalkozásainkra, a Kézmíves Szombatokra, s szerettek volna zavartalanabbul elmélyülni az ott megtapasztalt foglalkozásokban, mesterségekben.

Az új kezdeményezést egy sikeres pályázat és a nagybányai önkormányzat segítsége tette lehetővé („Ősz és hagyomány: mesterségek kicsiknek, nagyoknak” 37888/09.09.2021 számú pályázati támogatás) – amelyet a magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet váratlan kezdeményezése egészített ki, tett teljessé, továbbgondolásra alkalmassá! Utóbbi – és az ugyancsak anyaországi Népművészeti Egyesületek Szövetségének együttműködéseként 2020 első hónapjaiban indított fejlesztés, „A szakkör” (aszakkor.hu) c. felület ugyanis egyrészt interaktív online eszközökkel (leírásokkal, videókkal, módszertani leírásokkal) támogatja a kézműves szakköri tevékenységeket, másrészt pályázat útján eszköz- és alapanyag-szükségletet biztosít legtöbb 5 fővel (!) induló határon túli szakköröknek is, első körben nemezelés, gyöngyfűzés, hímzés, csipkeverés, vesszőfonás, mézeskalács-készítés témakörökben.

A Teleki Magyar Ház sikeres pályázatai nyomán a (járványhelyzettől függően) szélesebb nagyközönség számára is nyitott „Mesterségről, mesterségre” program jövő évi folytatása mellett így még ebben az esztendőben elindultak nemezelő, gyöngyfűző és vesszőfonó szakköreink, amelyek 2022-ben – a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával – a meglévő szakkörök mellett újabbakkal (a már jelzett témakörökben), valamint mézeskalács készítő szakkörrel fognak kiegészülni. A szakköri tevékenységek nagybányai, domokosi, koltói és szatmári kézművesek vezetésével zajlanak. 

Nyilvános rendezvényeinkről, így kézműves programjainkról is a Teleki Magyar Ház közösségi oldalán, honlapján, vagy a Bányavidéki Új Szóban lehet tájékozódni, esetleg személyesen az intézmény telefonszámain, irodájában és munkatársainál.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek