13.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 június 14.
spot_img

Márciusra halasztotta az ítélethirdetést a bukaresti táblabíróság a Colectiv-ügyben

spot_img

Március 3-ára halasztotta hétfőn a bukaresti táblabíróság az ítélethozatalt a Colectiv-ügyben, amelyben alapfokon Cristian Popescu-Piedonéra, a fővárosi negyedik kerület volt polgármesterére nyolc év és hat hónap végrehajtandó szabadságvesztést szabtak ki hivatali visszaélés miatt. 

A per december 21-ei tárgyalásán a vádlottak ügyvédei enyhébb büntetést kértek ügyfeleik számára, az ügyészek viszont a maximális büntetés kiszabását kérték a vádlottakra: Cristian Popescu-Piedone volt negyedik kerületi polgármesterre, a negyedik kerületi városháza több hivatalnokára, a klub tulajdonosaira, két tűzoltóra, két tűzszerészre és egy tűzijáték-forgalmazó cég képviselőire.

A DNA ügyésze az alapfokon eljáró bíróság ‘megmagyarázhatatlanul szelíd magatartására’ hivatkozva kérte a maximális büntetés kiszabását a vádlottakra. Hozzátette, a társadalmat ‘megmételyezte’ a korrupció, és nem egy-két ember, hanem ‘egy temetőnyi áldozat’ égett halálra a Colectiv klubban.

Az alapfokú ítéletet ebben a bűnvádi perben 2019. december 16-án hozta meg a bukaresti törvényszék. Akkor a következő ítéletek születtek alapfokon: 

Cristian Popescu-Piedonét nyolc év és hat hónap végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélés miatt. 

Egyenként 11 év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Colectiv klub három tulajdonosát, Alin George Anastasescut, Paul Ganceát és Costin Mincut gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés, valamint a törvény által előírt munkabiztonsági és munkaegészségügyi intézkedések elmulasztása miatt.

A Golden Ideas Fireworks Artists nevű, pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég tulajdonosát, Daniela Niţát tizenkét év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A vádlott időközben elhunyt. 

A cég két pirotechnikusa, Viorel Zaharia és Marian Moise 9 év és 8 hónap, illetve 10 év szabadságvesztést kapott. 

Cristian Niţát, a pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég igazgatóját 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. 

George Matei és Antonina Radu, a bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) két tűzoltója egyenként kilenc év és két hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, mert a Colectiv klub ellenőrzésekor nem hozták meg a törvény által előírt intézkedéseket a tűzvédelmi előírások betartása érdekében. 

Aurelia Iofciut, a polgármesteri hivatal kereskedelmi engedélyeket kibocsátó osztályának vezetőjét 8, Larisa Luminiţa Ganea főtanácsost 7 év szabadságvesztésre, Ramona Sandra Moţoc referenst 3 év felfüggesztettre és 90 napi közmunkára ítélte a törvényszék.

A törvényszék ezen kívül több mint 50 millió euró értékű erkölcsi és anyagi kártérítést ítélt meg a Colectiv-tűzvész áldozatainak. Az összeget az ügyben elítélt személyeknek, a fővárosi negyedik kerületi városvezetésnek és a Bukarest-Ilfov területi katasztrófavédelemnek kell kifizetnie. 

Ezen kívül a vádlottak, a katasztrófavédelem és a városvezetés több mint nyolcmillió lejt kell hogy fizessenek az alapfokú ítélet szerint hazai egészségügyi intézményeknek kórházi költségek gyanánt.


AGERPRES/( RO – szerző: Eusebi MANOLACHE, szerkesztő: Claudia STĂNESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek