10.7 C
Baia Mare
szombat, 2024 február 24.

Cseke Attila: a fejlettségi szintkülönbségek csökkentése volt a minisztérium legfontosabb feladata 2021-ben

Négy új finanszírozási lehetőséget teremtett a fejlesztési minisztérium 2021-ben, 432 új nagyberuházást indított el, 538, fiataloknak szánt új lakást adott át és elindította a bölcsődeépítést – összegezte kedden a szaktárca éves tevékenységét Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Bukaresti évértékelő sajtótájékoztatóján a tárcavezető elmondta: az általa vezetett minisztérium négy új finanszírozási lehetőséget teremtett az elmúlt évben: elindult az Anghel Saligny közművesítési program 50 milliárd lejes finanszírozással; az önkormányzatok alárendeltségében működő színházak, bábszínházak és filharmóniák állami finanszírozásban is részesülhetnek; megteremtették a kisebb repterek állami finanszírozásának lehetőségét; kidolgozták a helyreállítási alapból rendelkezésre álló 4,55 milliárd euró befektetésének tervét. ‘A legfontosabb szempont a kistelepülések fejlesztése és a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatása volt. Azért hoztuk létre az új finanszírozási lehetőségeket, hogy a fejlettségi szintkülönbségeket csökkentsük’ – idézte Csekét az RMDSZ közleménye.

A miniszter rámutatott, az uniós finanszírozás befektetése volt a legfontosabb kihívás az elmúlt egy évben, több mint 1 milliárd euró finanszírozást nyújtott uniós alapból a fejlesztési minisztérium erdélyi oktatási, egészségügyi és kulturális intézmények felújítására, templomok restaurálására, kisvállalkozások támogatására.

Ugyanakkor elindították a közbeszerzési folyamatot az első 53 bölcsőde felépítésére, az Országos Beruházási Vállalaton keresztül 432 új beruházást indítottak, további 975 befektetésre írtak alá kivitelezési szerződést, és 849 közbeszerzési folyamatot indítottak el olyan nagyberuházásokra, amelyek a települések fejlődését és a helyi közösségek jólétét szolgálják. ‘Kézdivásárhelyen felépítjük a régóta elkezdett uszodát, Nagyváradon épül az új sportcsarnok, Marosvásárhelyen a jégpályát fejeztük be és átadtuk az új olimpiai uszodát’ – hangsúlyozta Cseke Attila.

‘Csíkszeredában felújítjuk a megyei kórházat, Sepsiszentgyörgyön új épületbe költözhet a tüdőgyógyászat, Nagyváradon pedig szervezettebbé és költséghatékonyabbá tettük a betegellátást. Kolozsváron a fejlesztési minisztérium finanszírozásával restaurálják a főtéri Szent Mihály-templomot, és átadtuk a megújult lutheránus templomot is’ – sorolta a szaktárcavezető a minisztérium által finanszírozott erdélyi beruházásokat.

Cseke ugyanakkor emlékeztetett: 2021-ben a minisztérium fontos közigazgatási reformokat is elindított – például az Országos Építkezési Felügyelőség újraszervezése -, csökkentette a fiataloknak szánt lakások bérleti díját és vételárát, módosította az elavult építkezési szabályozást, rendezte a megemelkedett építkezésianyag-árak problémáját, és a biztonságos építkezést szavatolta új építkezési szaktanácsadók és tervezési ellenőrök engedélyeztetésével.

Az idei tervek kapcsán a tárcavezető elmondta: a minisztériumok decentralizációja prioritás marad, és kiemelten kezeli továbbra is az uniós alapok lehívását, illetve a helyreállítási alapba foglalt vállalások teljesítését. 2022-ben indulnak az új közművesítési beruházások, épületeket tesznek földrengésbiztossá és energiatakarékossá, továbbá egy zöldebb, környezetbarát közlekedési infrastruktúrát hoznak létre a településeken.

AGERPRES

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek