13.7 C
Baia Mare
szerda, 2024 április 24.
spot_img

Visszavonták Djokovic vízumát, kiutasíthatják Ausztráliából

spot_img

Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter visszavonta a világelső szerb Novak Djokovic ausztráliai vízumát, ami azt jelenti, hogy a 34 éves teniszezőt kiutasíthatják az országból és címvédőként nem indulhat el a jövő hétfőn kezdődő Australian Openen.

Hawke pénteken azzal indokolta a döntését, hogy az „egészségügyi és közrendi okokból” született, valamint a „közérdek ezt kívánja”.

„A döntés meghozatalához alaposan megvizsgáltam azokat az információkat, amelyeket a belügyminisztérium, az ausztrál határőrség és Djokovic úr a rendelkezésemre bocsátott. A Morrison-kormány határozottan elkötelezett Ausztrália határainak védelme mellett, különösen a koronavírus-járvánnyal összefüggésben” – jelentette ki a miniszter.

A 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes Djokovic múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el. A vízumát hétfőn egy bírósági döntés nyomán visszakapta. Nem sokkal később képeket posztolt a közösségi oldalán, ezek szerint a Rod Laver Arénában edzett a Grand Slam-tornára, melyet már kilencszer megnyert. A csütörtöki sorsoláson aztán honfitársát, Miomir Kecmanovicot kapta ellenfélül az első fordulóban.

Még mindig nem biztos, hogy nem indulhat

Helyi idő szerint péntek este az ausztrál szövetségi bíróság meghallgatáson fogadta Djokovic ügyvédeit, akik közölték, hogy fellebbeznek Hawke döntése ellen.

„Még ma benyújtjuk az indítványt, hogy ne veszítsünk időt. Minden perc drága, mert hétfőn kezdődik a torna” – jelentette ki a sztár egyik jogi képviselője, Nicholas Wood, aki értelmetlennek és túlzottnak nevezte a határozatot. A bíró, Anthony Kelly hétfőn egyszer már kedvező ítéletet hozott Djokovic szempontjából, amikor formai hiba miatt visszaadatta a játékos vízumát.

A legfrissebb hírek szerint Djokovicot helyi idő szerint szombat reggelre idézték be meghallgatásra a bevándorlási hatóságok, addig „szabadlábon” is lesz, utána viszont a vasárnapi bírósági tárgyalásig és az azt követő végső döntésig vissza kell térnie egy kiutasítottak számára fenntartott hotelbe.

Versenyfutás az idővel

Korábban a The Age című ausztrál lap idézett egy bevándorlásügyi szakértőt, aki szerint a vízum megvonása után Djokovicot őrizetbe kell venni, ahonnan azonban egy ideiglenes vízummal ki lehet őt engedni.

Hogy mindez mit jelent a hétfőn kezdődő Australian Openre nézve, még mindig nyitott kérdés. Minden azon múlik, hogy a bíróság mikor foglalkozik Djokovic ügyével. Ha gyorsított eljárásban vasárnapig döntés születik, akkor még van esélye címvédőként részt venni az év első Grand Slam-tornáján – feltéve persze, ha a bíróság számára kedvező döntést hoz.

Amennyiben azonban csak jövő héten kerül bíróság elé Djokovic ügye, kizárhatják a szerbet a tornáról, hogy a szervezők elkerüljék a káoszt a lebonyolításban.

Ugyanakkor ha a bíróság csak az Australian Open után dönt, akkor Djokovic folyamodhat ideiglenes részvételi engedélyért.

A 34 éves sztár korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédei olyan iratokat tettek közzé, melyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott – igaz, nem vonult karanténba, interjút adott egy lapnak, és egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül.

Az is élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, hogy fotók és videók alapján a Monacóban élő Djokovic az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.

Az óriási nemzetközi visszhangot kiváltó ügyben Ana Brnabic szerb és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is egyeztetett egymással.

Ha a világelső valóban nem léphet pályára a Melbourne Parkban, az azt is jelenti, hogy egyelőre nem szerezheti meg rekordot jelentő 21. Grand Slam-bajnoki címét. A szintén 20 trófeával álló riválisai közül Rafael Nadal elindul az Australian Openen, Roger Federer viszont térdműtéte miatt tavasszal még várhatóan harcképtelen lesz.

Forrás:M4 Sport

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek