30.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 július 19.
spot_img

Áprilistól pályázhatnak az önkormányzatok a helyreállítási alapból (PNRR) finanszírozott beruházásokra

spot_img

Áprilistól pályázhatnak az önkormányzatok a helyreállítási alapból (PNRR) finanszírozott beruházásokra – jelentette be keddi, bukaresti sajtótájékoztatóján a fejlesztési és közigazgatási miniszter.

Cseke Attila elmondta, 5522, fiataloknak, orvosoknak és tanítóknak szánt, energiahatékony új lakást épít a szaktárca országszerte 2026-ig. A fiatal családok új, korszerű és energiatakarékos bölcsődékbe írathatják a gyermekeket, és összesen 1091 kilométer bicikliutat építenek, ennek felét már 2024-ig. 230 millió eurót szán a fejlesztési minisztérium a bölcsődék megépítésére, 2,2 milliárd euróból energiatakarékossá és földrengésbiztossá teszi a tömbházakat és közintézményeket, és 2,12 milliárd euróból biztosítja a zöldebb, modernebb közlekedést minden településen. Továbbá 1135 új, elektromos vagy hidrogénnel működő járművet vásárolnak a zöldebb, egészségesebb tömegközlekedés érdekében – hangsúlyozta Cseke Attila. Ebből 715 busz, 50 villamos és 50 trolibusz, illetve 320, a diákok szállítására alkalmas mikrobusz, valamint 491 digitális tömegközlekedési menedzsment rendszer kerül közbeszerzésre 2026 második feléig – tette hozzá.

Az új járművek mellé elektromos töltőállomásokat is beszereznek, 13.200-at országszerte. A fejlesztési miniszter rámutatott, a 2,2 milliárd euróból átlagban 1,3 millió négyzetméter lakást tesznek energiatakarékossá, és ahol indokolt, földrengésbiztossá: ‘Ha egy tipikus, 8 emeletes, egy lépcsőházas, a diktatúra idején épített beton tömbházzal számolunk, akkor az 1,3 millió négyzetméter körülbelül azt jelenti, hogy 1400 tömbházat fogunk felújítani. Továbbá 2000 közintézményt is energiahatékonnyá tehetünk. A legfontosabb újdonság itt az, hogy sem a lakók, sem az önkormányzat nem kell hogy önrészt biztosítson a beruházásra. Így hárítunk el minden akadályt a beruházások kivitelezése elől’ – idézte az RMDSZ közleménye Cseke Attilát. A miniszter hozzátette: a helyreállítási alapból a minisztérium abban is segítheti az önkormányzatokat, hogy létrehozzák a településrendezési tervet, így gondosan, tervezetten fejlődhet minden település.

A szaktárca összesen 4,55 milliárd eurót rendelt a helyreállítási alapból a fent említett beruházásokra, ebből a költségkeretből már áprilisban pályázhatnak az önkormányzatok egy digitális felületen, amelyet a szaktárca biztosít, és ahol minden település láthatja a számára előre félretett összeget, illetve azokat a beruházásokat, amelyekre pályázhat. Innen válogathat minden önkormányzat néhány beruházást, a helyi igények szerint – taglalta a miniszter.

‘Év végéig megkötjük az összes finanszírozási szerződést, az önkormányzatok már megkapták az ezzel kapcsolatos részletes információkat, de még egyszer egyértelműsíteni szeretném minden településvezető számára, hogy a minisztérium minden költséget biztosít, nem szükséges az önrészt biztosítani, és egyszerű lesz pályázni. Így akarjuk elérni azt, hogy minél hamarabb minden eurót a helyi beruházásokhoz tudjunk rendelni’ – összegezte Cseke Attila.

AGERPRES

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek