36.7 C
Baia Mare
vasárnap, 2024 július 14.
spot_img

Megbénította Bukarestben a felszíni tömegközlekedést a járművezetők spontán munkabeszüntetése

spot_img

Megbénította Bukarestben csütörtökön a felszíni tömegközlekedést a járművezetők spontán munkabeszüntetése, amellyel a Bukaresti Közszállítási Vállalat (STB) vezérigazgatójának menesztését és a kollektív munkaszerződés megújítását akarják elérni.

    Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül. A különálló vállalat által üzemeltetett metró állomásain hatalmas torlódás alakult ki, és a megnövekedett autóforgalom miatt a belváros egyetlen összefüggő forgalmi dugóvá változott, a fuvarmegosztó cégek pedig több mint kétszeresére emelték tarifáikat.
    Nicusor Dan, Bukarest főpolgármestere politikai manipulációnak minősítette az akciót, és bejelentette: azzal a kéréssel fordult a törvényszékhez, hogy minősítse illegálisnak a sztrájkot, és rendelje el a munka felvételét.
    A főpolgármester szerint már csak a világjárvány miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt sem törvényes a szakszervezet akciója, amely nem tartotta be a munkakonfliktus kötelező lépéseit, és azzal is törvényt sértett, hogy a munkabeszüntetés idejére nem biztosította a kiemelt fontosságú szolgáltatás legalább 30 százalékának üzemeltetését. A főpolgármester úgy értékelte: a járművezetők sajnálatos módon felültek Vasile Petrariu, a főváros szociáldemokrata önkormányzati képviselője, az STB szakszervezeti vezetője „uszításának”.
    Petrariu azt állítja: nem a szakszervezet által meghirdetett sztrájkról van szó, hanem a STB 11 ezer alkalmazottja elégelte meg, hogy a vállalat vezetése nem foglalta bele az idei költségvetési igényébe az alkalmazottak – inflációkövető, legalább tíz százalékos – béremelési igényét, és nem tett semmit a munkakörülmények javítása érdekében. A szakszervezeti vezető szerint csak a STB vezérigazgatójának leváltása és egy új kollektív munkaszerződés kidolgozása oldhatja meg a konfliktust.
    Csütörtök délután helyi idő szerint 16 órakor a bukaresti törvényszék a főpolgármester keresetének helyt adva a sztrájk felfüggesztéséről döntött és elrendelte a munka azonnali felvételét. A határozat nem jogerős, de végrehajtó erejű. A bukaresti felszíni tömegközlekedés mindazonáltal három óra elteltével sem indult újra, a bukaresti média beszámolója szerint a járművezetők kitartanak követeléseik mellett, és nem hajlandók felvenni a munkát. Az STB vezérigazgatója közölte: büntetőeljárást kezdeményez a felelősök ellen a törvényszéki döntés semmibe vétele miatt.

MTI

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek