10.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 február 23.

Dragomérfalvi zsidó közösség

1746-ban Dragomérfalván csak egy zsidó család élt. Fő elfoglaltságuk a pálinka készitése volt. Az idő múlásával Dragomérfalvára egyre több zsidó család költözott. 1880-ban 325 zsidó élt ott, 1941-ben pedig 684-en vallották magukat zsidónak.

A 18. század végén Dragomérfalva zsidó közössége zsinagógát, imaházat és rituális fürdőt épített. A településen volt egy heider és egy jesiva is.

Az első rabbit 1880-ban választották meg, Mose Sternnek hívták. A közösség rabbijai volta mág Menachem Mendel Sapira és Mose Israel Feldman. Utóbbit Auschwitzban gyilkolták meg.

Dragomérfalva zsidó közösségének többsége mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban dolgozott, votak kisvállalkozók és pálinka készitők.

Az 1944-es év a közösség pusztulását jelentette. Április 15-én gettót hoztak létre a faluban. Körülbelül 2000 zsidót hurcolnak oda Dragomérfalváról és a környékről.

A gettóban szörnyűek voltak a körülmények. Gyakoriak voltak a rendőrök és a helyi lakosok erőszakosságai. Mindannyian az úgy mond elrejtett zsidó aranyat kerestek.

Május 19-én a zsidók túlnyomó többségét Felsővisóra küldték. Egyesek lovaskocsival, mások gyalog a hegyeken keresztül kellett oda menjenek. Aki nem tudott lépést tartani, azokat a helyszínen lelőtték és eltemették az erdőben.

Amikor megérkeztek Felsővisóra, vonatokra ültették őket és biztos halálba küldték, Auschwitzba. Majdnem az egész közösséget megölték a gázkamrákban, közvetlenül azután, hogy megérkeztek a koncentrációs táborba.

A háború után hozzávetőleg 50 túlélő tért vissza és többségük azonnal emigrált. Ma már nem élnek zsidók Dragoméerfalván.

Asociația Maramureș Heritage

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek