19.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 május 24.
spot_img

Minden magyar gyermek számít

spot_img

Válassza Ön is a magyar oktatást gyermekei számára!

* Adja meg a lehetőségét annak, hogy magyar közösségben nevelkedhessen, megismerhesse kultúránkat, hagyományainkat és tovább adhassa a soron következő generációknak. 

* Minden szülő a legjobbat akarja gyermeke számára. A magyar oktatás számos előnnyel jár:

. Legkönnyebben anyanyelvünkön tanulunk, ez bizonyított tény.

. A magyar nyelvű oktatást számos alapítvány, anyaországi közintézmény támogatja a délutáni oktatás, a tehetségápolás vagy felzárkóztatás számos formájában. 

. Téves az, hogy a magyar oktatás hátrány lenne. 

. Aki magyar iskolába jár, ugyanúgy megtanulhat románul. 

. Aki magyar óvodába jár és magyar nyelvű elemi iskolába iratkozik, az a későbbiekben is minden szinten magyarul végezheti a tanulmányait, beleértve az egyetemi oktatást.

Miért tanuljunk magyarul?

* Tanulni leghatékonyabban, legkönnyebben és legsikeresebben anyanyelvünkön lehet. Magyar anyanyelvű gyermek sokkal jobban boldogul magyar tannyelvű iskolában, sokkal hamarabb illeszkedik be és otthonosabban mozog ebben a környezetben.

* Aki nem magyar iskolába jár, bár anyanyelve magyar, annak nyelvismerete nem teljesedik ki, hiányos marad, szegényes lesz.

Magyarul tanulni előny, nem hátrány

* Aki magyar óvodába jár és magyar nyelvű elemi iskolába iratkozik, az a későbbiekben is minden szinten magyarul végezheti a tanulmányait, beleértve az egyetemi oktatást. Eközben pedig nem veszít semmit, hiszen minden szinten hangsúlyosan jelen vannak azok a tantárgyak és foglalkozások, amelyek segítségével megtanulhat románul.

* A magyar nyelvű oktatást számos alapítvány, anyaországi közintézmény támogatja a délutáni oktatás, a tehetségápolás vagy felzárkóztatás számos formájában. Magyarságunkhoz hozzátartoznak azok a kulturális értékek, amelyeket szintén identitásunk biztosít: a zene, az irodalom, a népköltészet, a mesevilág és a magyar történelem ismerete.

* Aki nem magyar tannyelvű iskolába jár, az idejének meghatározó részét nem magyar környezetben tölti, így a közös tudás, a közös élményvilág, amely a magyarokat jellemzi, hagyományaink, mind-mind ismeretlenek maradnak a számára.

A romániai magyar oktatás helyzetéről (számok és veszélyek)

* Romániában a magyar gyermekek és serdülők nagy többsége anyanyelvén tanul Erdély majdnem ezer iskolájában.

* Fontos azonban látni azt is, hogy az ötvenezer magyar elemistának egy jelentős hányada, közel 15 százaléka román nyelven tanul. Ez veszélyt jelent a magyar oktatásra és közösségünk fennmaradására nézve.

* Mintegy 200 iskola létét veszélyezteti a diákok számának csökkenése. Az utóbbi öt évben évente 4-6 iskola szűnt meg emiatt. 

* Ma minden romániai magyar diáknak megvan a lehetősége arra, hogy magyarul tanulhasson – a diákok kilencven százalékának nem kell erőfeszítést tennie, azaz kevesebb mint egy órát kell utaznia az iskoláig. Ha nem élünk ezzel, magyar osztályok, majd iskolák szűnnek meg, és a következő generációnak nem adatik meg ugyanez a lehetőség.

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek