30.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 július 19.
spot_img

Az Európai Bizottság szerint az EU-támogatások csökkentették az uniós régiók közötti különbségeket

spot_img

Az európai uniós támogatásoknak köszönhetően csökkennek az uniós régiók közötti különbségek, valamint a területi és társadalmi egyenlőtlenségek – közölte az Európai Bizottság a szerdán közzétett 8. kohéziós jelentésében.

    A háromévente közzétett európai bizottsági szakjelentés szerint – amely a tagországoknál kisebb területi egységek szintjén vizsgálja a helyzetet – a kohéziós források hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt években 3,5 százalékkal mérséklődött a régiók legfejlettebb 10 százaléka és legkevésbé fejlett 10 százaléka között az egy főre jutó GDP közötti eltérés.
    A jelentésből kiderült, hogy rugalmasságának köszönhetően az uniós kohéziós politika képes volt arra, hogy a gazdasági lassulás során és az utóbbi idők legsúlyosabb válsága közepette gyorsan a tagállamok segítségére siessen, és biztosítsa számukra a szükséges támogatást. Az uniós bizottság szerint a 2021-2027-es időszakra szóló új kohéziós politikai programok további beruházásokat fognak finanszírozni, előmozdítva a régiók fejlődését és megkönnyítve az emberek életét.
    A jelentés főbb megállapításai között szerepel, hogy 2001 óta folyamatos Kelet-Európa kevésbé fejlett régióinak felzárkózása az EU többi régiójához. Ugyanakkor számos közepes jövedelmű és kevésbé fejlett régiót – különösen az EU déli és délnyugati részén – sújt gazdasági stagnálás vagy hanyatlás. A tagállamok közötti felzárkózás felgyorsult, de a gyors növekedést produkáló tagállamokon belül nőttek a regionális egyenlőtlenségek. A foglalkoztatás növekszik, de a regionális egyenlőtlenségek továbbra is meghaladják a 2008 előtti mértéket. 2012 és 2019 között 17 millióval csökkent azoknak az embereknek a száma, akiket a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata fenyeget. Az EU népessége elöregedik, és az elkövetkező években csökkenni fog. 2020-ban az EU lakosságának 34 százaléka élt elnéptelenedő régióban. Ez az arány az előrejelzés szerint 2040-re eléri az 51 százalékot.
    A brüsszeli testület kiemelte: a következő években a kohéziós politika továbbra is elő fogja mozdítani a méltányos és fenntartható fejlődést az EU valamennyi régiójában, miközben támogatni fogja a zöld és digitális átállást. A kohéziós politika segítségével 2023-ra akár 5 százalékkal is magasabb lehet az egy főre jutó GDP a kevésbé fejlett uniós régiókban – tették hozzá.

MTI

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek