8.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 február 23.

Védelmi miniszter a kettős légi katasztrófáról: pilótáink életét kockáztattuk azzal, hogy ilyen repülőgépekkel repültek

A román katonák az életüket kockáztatták azzal, hogy a régi MiG repülőgépekkel repültek – jelentette ki csütörtökön Vasile Dîncu.

A védelmi miniszter a szerda esti, nyolc halálos áldozatot követelő légi szerencsétlenségekről beszélt a Digi 24-nek.

Elmondta, a kettős szerencsétlenség okainak kivizsgálásakor három lehetséges tényezővel számolnak, az egyik a gépek műszaki állapota, a második a kedvezőtlen időjárás, a harmadik pedig a helyzet hibás kezelése. 

Dîncu beszélt arról is, hogy a MiG típusú gépek elavultak. ‘Egyértelmű, hogy pilótáink, fiataljaink életét kockáztattuk azzal, hogy ilyen repülőgépekkel repültek, mert ezek a gépek már nem alkalmasak a mostani küldetésekre’ – fogalmazott. 

A védelmi miniszter ugyanakkor teljes mértékben kizártnak nevezte annak lehetőségét, hogy a légi szerencsétlenségek összefüggésben állhattak az orosz-ukrán konfliktussal. Dîncu kijelentette, az ilyen feltételezések a ‘tudományos-fantasztikus’ forgatókönyvek szintjén vannak. 

Szerda este két katonai légi jármű zuhant le Dobrudzsában, a szerencsétlenségekben összesen nyolc személy halt meg.

A 86. légibázishoz tartozó MiG 21 LanceR repülőgép, amely légi járőrszolgálatot teljesített Dobrogea felett, szerda este 20:03-kor vesztette el a rádiókapcsolatot az irányítótoronnyal, és eltűnt a radarról Cogealac és Gura Dobrogea települések között. A keresésére induló IAR 330-Puma helikopter 20:21 körül szállt fel a MiG 21 LanceR repülőgép keresésére és mentésére. A helikopter öttagú legénységéhez a román haditengerészet két tengeri mentőszolgálatosa is csatlakozott. Nem sokkal később a helikopter is elvesztette a rádiókapcsolatot az irányítótoronnyal, és 20:44 körül eltűnt a radarról. A Konstanca megyei Gura Dobrogei közelében zuhant le. 

A védelmi minisztérium közölte, hogy mind a MiG 21 LanceR pilótája, mind a keresésére induló hét katona meghalt. 


AGERPRES

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek