13.7 C
Baia Mare
szerda, 2023 szeptember 27.

Menekülteknek szolgáltatásokat nyújtó központ nyílt Máramarosszigeten

A helyi civil szervezetek egyesítették erőiket, hogy segítséget és támogatást nyújtsanak azoknak az ukrán állampolgároknak, akik a háború miatt hazájukat elhagyni kényszerültek.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesülettel (Asociaþia Cunoaste-i Nu Discrimina) partnerségben egy menekültek számára támogató szolgáltatásokat biztosító központot nyitott meg március 7-én, hétfőn, Máramarosszigeten. Az intézmény felszerelésében fontos szerepet vállalt a Telios Care, továbbá a Romániai Caritas Konföderáció révén az amerikai Catholic Relief Services.

A szigeti vámtól gyalog mintegy 15 percre található I. M. de Apsa utca 17. szám alatt működő központ informálást biztosít, vállalja a szállást igénylőknek biztonságos szálláshelyek felé való közvetítését, ügyes-bajos dolgokban az illetékes hatóságok felé való irányítását, továbbá akták másolását és szkennelését, ruhamosást és szárítást, 8 laptop és táblagép révén videochat lehetőséget biztosít az otthon maradt családtagokkal való kapcsolattartás érdekében, és egy gyermekmegőrzőt is kialakított a kisgyermekes anyák, családok segítésére. Az intézmény munkanapokon és hétvégén egyaránt 10 és 18 óra között fogad ügyfeleket. Jelenleg a központ tevékenységét az ugyanazon a címen működő Szent Károly Házi Betegápoló Központ munkatársai biztosítják, az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesület és a Caritas önkénteseivel együttműködésben. A gördülékenyebb kommunikáció érdekében a központ tolmáccsal is rendelkezik.

Az intézmény szolgáltatatásaival kapcsolatban a potenciális ügyfelek román és magyar nyelven a 0732-164425-ös telefonszámon, míg ukránul a 0786-250363-as számon érdeklődhetnek. 

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet és az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesület nyitott arra, hogy amennyiben a központ szolgáltatásait igénylők száma növekedni fog, újabb szolgáltatásokkal bővítsék az intézmény szolgáltatáspalettáját, és akár hosszabb nyitvatartással működjön a központ.

Palincas Erika, PR-szakértő

- Advertisement -spot_img

Még több

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek