13.7 C
Baia Mare
szerda, 2024 április 24.
spot_img

Cseke Attila: újabb javaslatot dolgozott ki a fejlesztési minisztérium az építőipar áremelkedések ellensúlyozására

spot_img

Sürgősségi kormányrendeletet kezdeményezett a fejlesztési minisztérium az építőipari áremelkedések ellensúlyozására – jelentette be keddi bukaresti sajtótájékoztatóján Cseke Attila.

‘Az építkezési alapanyagok, az üzemanyag, az energia drágult, növekedtek az építőipari bérek. Ezek következtében drágábban építünk, és fennáll annak a veszélye, hogy a közberuházás, az épülő iskola, kórház, út nem lesz befejezve. A beruházások megmentésére dolgozott ki egy újabb javaslatot a fejlesztési minisztérium’ – idézte az RMDSZ közleménye a fejlesztési minisztert.

A tárcavezető elmondta: a sürgősségi rendelet garantálja, hogy az elkezdett épületet befejezik, nem marad papíron a beruházás, és a már befektetett közpénzt nem költötték el hiába.

A fejlesztési minisztérium tavaly augusztusban oldotta meg az építkezési alapanyagok drágulása okozta gondokat, amelynek köszönhetően a minisztérium által finanszírozott beruházások közül 1.675 befektetést sikerült megmenteni, közel 600 millió lej értékben. Kedden újabb javaslatot dolgozott ki a fejlesztési tárca, ami a közbeszerzési eljárás alatt álló, kormányzati vagy uniós alapból finanszírozott beruházásokra is érvényes.

Cseke Attila elmondta: 5,16 milliárd lej többletbefektetést jelent a keddi intézkedés az államnak. ‘Ez az ára annak, hogy az elkezdett beruházásokat befejezzük, és hogy az építkezési cégek ne menjenek csődbe, nagyobb munkanélküliséget eredményezve akkor, amikor Romániának hatalmas összegek állnak a rendelkezésére a helyreállítási alapból például arra, hogy építkezzünk, fejlődjünk. A cégek profitjára nem vonatkozik a javaslat, csak a megemelkedett árakat fedezzük’ – mondta el a miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy a vasbeton ára az elmúlt egy évben duplázódott, a kátrány pedig ennél is jobban megdrágult. Az üzemanyagárak növekedése mellett ezek mind nagymértékben befolyásolják egy építkezés árát. Ezért a készülő sürgősségi rendelet szerint az építők 45 napig kérhetik az önkormányzattól, a megrendelőtől a szerződés kiegészítését, amely alapján a számlákra többletköltséget biztosíthat a minisztérium, a finanszírozó – mondta el Cseke Attila.

A fejlesztési miniszter hozzátette: a statisztikai hivatal adatai alapján számolják ki az árkülönbséget ahhoz a hónaphoz képest, amelyet követően az építő ajánlatot tett a beruházás megvalósítására.

AGERPRES 

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek