8.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 február 23.

Cseke Attila: az országos helyreállítási terv keretében 3000 kilométer bicikliút épül

Jóváhagyta szerdai ülésén a kormány a bicikliutak létrehozására vonatkozó módszertani szabályokat, amelyek kidolgozása egyike az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében vállalt reformoknak.  

‘Több mint 3000 kilométer bicikliutat épít a fejlesztési minisztérium. A helyreállítási alapból 247,5 millió eurót különítettünk el erre a célra, a mai kormányülésen pedig a fejlesztési minisztérium javaslatára döntött a kormány az ehhez szükséges jogalapról’ – jelentette be Cseke Attila az RMDSZ szerdai közleménye szerint. 

A fejlesztési tárca vezetője rámutatott: a kerékpárutak építése a kirándulást, a kikapcsolódást és a környezetbarát közlekedést bátorítja, ugyanakkor egy egészségesebb életmódra biztat. Európa egy nagy, határokat átszelő, egybefüggő bicikliút megépítésén dolgozik, ennek a Romániában épülő részére biztosít finanszírozást uniós alapokból a fejlesztési minisztérium. 

Az EuroVelo bicikliút turisztikai látványosságokat, célpontokat köt össze, bátorítva ezzel azt, hogy a családok kerékpárral induljanak kirándulni – ismertette Cseke Attila. A miniszter elmondta: Romániában létezik már néhány, kisebb bicikliútszakasz, amelyet bekötnek majd az újonnan épülő bicikliútba. Románia továbbá egy olyan digitális, okostelefonra telepíthető alkalmazást is készít, amely segíti a környezetbarát, kerékpáros turistákat – olvasható a közleményben. 

Cseke Attila rámutatott: a fejlesztési minisztérium szintén a helyreállítási alapból további finanszírozást nyújt az önkormányzatoknak is, amelyből a településen belüli kerékpáros közlekedéshez szükséges infrastruktúra épülhet meg.

AGERPRES

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek