19.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 május 24.
spot_img

Körvonalazódnak a további tervek

spot_img

Szigeti menekültsegítő központját a Caritas a háború véget érte után sem szüntetné meg. A jövőben a Romániában letelepedő ukrán menekülteknek nyújtana támogatást.

Közel egy hónapja nyitotta meg kapuit Máramarosszigeten az a menekültek számára szolgáltatásokat biztosító központ, amelyet a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet és az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesület közösen működtet. A megnyitás óta eltelt időszak alatt fény derült arra, milyen szolgáltatásokra van a leginkább szükség, és ennek alapján elkészültek a rövid- és középtávú tervek is.

Mindeddig a ruhamosás- és szárítás iránt volt a legnagyobb a kereslet. A vámnál zajló szakszerű és szervezett fogadásnak és útbaigazításnak köszönhetően a központ szolgáltatásait igénylők többnyire nem egyenesen onnan érkeznek az intézménybe, hanem elszállásolásukat követően. A központnak sikerült partnerséget kialakítania több, szigeti, a menekülteknek biztonságos szállást nyújtó szálláshely működtetőjével, akik előre egyeztetett program szerint összegyűjtik az ott tartózkodó személyek szennyesét, és elhozzák azt tisztítás céljából a központba. Erre azért van szükség, mert a szállásadók elmondása szerint az elszállásoltak között sok olyan, traumát szenvedett személy van, aki jelenlegi lelkiállapotában még az utcára sem mer kimenni. A központhoz eddig forduló menekültek többsége átutazóban volt, ezért a többi szolgáltatás iránt az érdeklődés kisebb volt. Az elmúlt hetek forgalmára alapozva a központ nyitvatartása a mai nappal (2022. március 28. – szerk. megj.) kezdődően módosul: hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között áll az ellátottak rendelkezésére.

Ami a rövidtávú terveket illeti, az intézmény változatos és hasznos programok szervezését tervezi – gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Óvodások számára nappali foglalkozásokat indítana, az iskoláskorú gyermekeknek pedig, akik online vesznek részt az oktatási órákon, laptopot és táblagépet biztosítana, melyek révén bekapcsolódhatnak az online oktatásba. A hazai oktatási rendszerbe integrált ukrán diákok tanulmányi fejlődését afterschool-programokkal segítené. Ami a felnőttek számára tervezett programokat illeti, a román nyelvoktatás beindítása képez prioritást, de további támogatást nyújt majd számukra a központ a munkábaállást segítő programok, a jogi tanácsadás és a pszichológiai támogatás révén. A szolgáltatáspaletta szélesítésével arányosan az intézmény nyitvatartása is módosul majd. Mindezen tervek megvalósításában fontos szerepet vállalt a központ fő támogatója: a Romániai Caritas Konföderáció révén az amerikai Catholic Relief Services.

Az orosz-ukrán konfliktus lezárulása után a szigeti intézmény a Romániában maradó, itt letelepedni és munkába állni szándékozó menekültek számára nyújtana szakszerű szociális szolgáltatásokat.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesülettel közösen olyan megoldásokat keresnek a jelenlegi helyzetben, illetve a háború utáni időszakra, amelyek révén hosszú távú és tartós javulás érhető el a hazájukat elhagyni kényszerült felebarátaink életminősége terén.

Palincas Erika, PR-szakértő

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek