30.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 július 19.
spot_img

Könyvbemutató:„Erdélyi lengyel emlékhelyek, történetek”

spot_img

Erdélyi lengyel emlékhelyekről tart vetítettképes előadást és könyvbemutatót április 13-án, szerdán 18.00 órától Nagybányán, a Teleki Magyar Házban, Okos Márton, a Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület alapítója. A kalotaszegi származású, Budapesten élő szerző – aki 1989-ben másodmagával gyalog ment el Budapesttől Párizsig, hogy a romániai falurombolásra felhívja a világ közvéleményének figyelmét – legújabb, „Erdélyi lengyel emlékhelyek, történetek” c. könyvét hozza el és mutatja be a bányavidéki közönségnek. Április 12-én, kedden 19.00 órai kezdettel a koltói Gyülekezeti Házban lesz bemutató.

Okos Márton régóta kutatja Erdélyben is a közös magyar-lengyel szálakat, 1 000 esztendő közös lengyel-magyar emlékezetét. A kötetben bemutatott mintegy negyven erdélyi településhez események, történetek, legendák sora fűződik, a legtöbb Nagyváradhoz, Szilágysomlyóhoz, Kolozsvárhoz és Gyulafehérvárhoz.

A szerző célja, hogy Erdélyt új szemszögből is bemutassa, s hogy új értékeket tárjon az erdélyi magyar és a lengyel közönség felé. Vallja, hogy ahogy nincs magyar történelem Erdély nélkül, úgy nem lehet magyar-lengyel történelmi barátságról sem beszélni, ha kihagyjuk belőle Erdélyt; Báthory vagy Bem tábornok nélkül a történet torzó lesz.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, április 13-án a Teleki Magyar Házba!

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek