13.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 június 14.
spot_img

Spanyolországban mostantól bűncselekménynek számít az abortuszt választó nők zaklatása

spot_img

A spanyol büntető törvénykönyv szerdán megjelent módosítása szerint bűncselekménynek számít az abortuszt választó nők, valamint a terhességmegszakítást végző klinikákon dolgozók zaklatása.

    Az EFE spanyol hírügynökség összefoglalója szerint három hónaptól egy évig tartó börtönbüntetéssel vagy 31 és 80 nap közötti közhasznú munkával büntethető az, aki sértésekkel, megfélemlítéssel vagy kényszerrel akadályozza a szabad döntés jogát ebben a kérdésben. A módosítás csütörtöktől lép hatályba.
    A terhességmegszakítást végző klinikák spanyolországi szövetsége (ACAI) 2018-ban készült jelentésében hívta fel a figyelmet arra, hogy a klinikákra érkező nőket szervezett csoportok közelítik meg fényképekkel és abortuszellenes kiáltványokkal azzal céllal, hogy rávegyék őket elhatározásuk megváltoztatására.
    A szövetség felmérése szerint az intézményekhez forduló nők 89 százaléka tapasztalt zaklatást, és 66 százaléka érezte úgy, hogy fenyegetik.
    A dél-európai országban 1985-ban legalizálták az abortuszt, amelyről a terhesség 14. hetéig rendelkezhet szabadon a várandós nő, efölött kizárólag orvosi javaslatra végezhető, ha a magzat rendellenesen fejlődik, vagy kihordása kockázatot jelent a nő számára.
    A spanyol hírügynökség adatai szerint 2020-ban több mint 88 ezer abortuszt végeztek el az országban.

MTI

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek