12.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 május 24.
spot_img

Nyílt levél a nagyvárosi magyarokhoz: Versenyben vagyunk

spot_img

Javában zajlik a romániai népszámlálás és lakásösszeírás online szakasza. Az eddigi adatok alapján a városi lakosság kisebb mértékben vett részt az internetes önkitöltésben. Ez érvényes a magyar nemzetiségű városi lakosságra is.

A Népszámlálás.ro csapata arra biztat mindenkit, hogy vegyen részt a népszámlálás online szakaszában. Nagyvárosokon és a vonzáskörzetükbe tartozó településeken ez azért kiemelten fontos, mert a második fázisban, a május végén kezdődő hagyományos összeírás során nagy a kockázata annak, hogy a számlálóbiztosok nem fognak eljutni mindenkihez. Ez történt a 2011-es népszámláláson is, akkor a városi népesség mintegy 8%-át adminisztratív nyilvántartásokból pótolták ki. Az így „beemelt” személyeknek viszont nem lesz etnikuma, anyanyelve, felekezeti hovatartozása.

Versenyben vagyunk. Mivel a nemzetiségi arányokat csak azokból számolják, akik személyesen válaszoltak a kérdőívre, így egy jó magyar részvétellel etnikai, anyanyelvi, felekezeti súlyunkat megtarthatjuk, vagy akár növelhetjük egy-egy településen.

A népszámláláson való részvétel állampolgári kötelesség, ugyanakkor egyéni és közösségi haszonnal is jár. Azok a családtagok, akik dolgoznak, fizetett szabadnapot igényelhetnek, amennyiben van érvényesen kitöltött kérdőívük.

Másrészt – identitásunk vállalásával és rögzítésével – hozzájárulunk ahhoz, hogy közösségünk erejét felmutassuk. Ettől függ kisebbségi jogaink érvényesülése, illetve oktatási, kulturális, egyházi intézményrendszerünk jövőbeni működése.

Nem mindegy, hogy Kolozsváron lesz-e 15% magyar, Nagyváradon sikerül-e 20% felett maradni, Marosvásárhelyen megközelíthető-e az 50%, vagy Szatmárnémetiben a 40%. De ugyanígy kiemelten fontos Brassó, Temesvár, Arad, Nagybánya, Zilah, Szászrégen, Segesvár, vagy éppen Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda magyar lakosainak részvétele is az online szakaszban.

Azokat, akik jártasak az internet világában, arra kérjük, hogy vegyenek részt az online kitöltésben, és segítsenek ebben rokonaiknak, közeli ismerőseiknek is.

Akik kevésbé boldogulnak a világhálón, keressék fel a települési összeírópontokat, ahol számlálóbiztos segíti a válaszadást. Bármilyen módszerrel is válaszolnánk, figyeljünk arra, hogy minden családtagunkat regisztráljuk, és csak akkor zárjuk le a kérdőívet, miután helyesen töltöttük ki az etnikumra, anyanyelvre, felekezeti hovatartozásra vonatkozó három kérdést.

Bátran igényeljen segítséget a 0371-900 172 telefonos tudakozón vagy a nepszamlalas.ro honlapon, ahol szakértőink válaszolnak.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek