13.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 június 14.
spot_img

A Bekecs Néptáncegyüttes Tóték című előadása Nagybányán

spot_img

A Nagybányai RMDSZ a Bekecs Néptáncegyüttes, Tóték című ajándékelőadásával csatlakozik a Teleki Napok 2022 rendezvénysorozathoz.

2022. május 18., szerda 18 órakor a Nagybányai Városi Színházban.

A belépés ingyenes! 

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy az előadás megtekintése 14 éven aluliak számára nem ajánlott!

„Örkény István abszurd tragikomédiájában rendkívüli szerepet kap az a fajta testiség, amely sokszor a humor, máskor a nyomor és kín forrását jelenti. Táncszínházi előadásunk főként a nonverbalitás eszköztárát használja, szereplői a drámai szövegből jól ismert különleges karakterek testi-lelki kivetülései a térben. A test kifejező ereje, a szerepformálás fizikális lehetőségei, a mimika és a mozdulatok energiája meséli el ezt az örök érvényű történetet sajátos dramaturgiai vonalvezetéssel a néptánc és népzene nyelvén”. 

Az előadásban különböző népi énekek és csujogatások csendülnek fel, amelyek dramaturgiai funkciója a történet érthetőségében ragadható meg. Olyan „szövegtest” készült az adott mozgásanyaghoz, amely az archaikus népi énekeink szövegéből táplálkozva néhol továbbgördíti, máshol kommentálja, vagy akár öniróniával telve kifigurázza az eseményeket. A koreográfiák kifejező ereje, a történet fanyar humora, a karakterek humánus és torz oldala, a groteszk elemek szembeállítása mind az előadás szerves részét képezik – írják.

„Célkituzésünk olyan néptáncszínházi kísérlet létrehozása, amely közismert történeten alapul, a fekete humort nem mellőzi, szórakoztató, miközben kiábrándít, feltölt, de legfőképpen gondolatokat ébreszt a nézőben” – fogalmaznak a leírásban.

Rendező és koreográfus Györfi Csaba, zeneszerző ifj. Csoóri Sándor, díszlettervező Szőke Zsuzsi, jelmeztervező Lokodi Aletta, jelmezkivitelező Antal Mónika, videómontázs Izsák Előd, koreográfusok Farkas Ágnes és Farkas Tamás.

Szereposztás: Őrnagy – Benő Barna-Zsolt; Tót Lajos – Mészáros Zoltán; Mariska – Kinda Boglárka; Ágika – Ritziu Ilka-Krisztina; Postás – Nagy-Keresztesi Tamás; Gizi Gézáné – Fülöp Eszter; Elegáns őrnagy – Suba Róbert; Tomaji plébános – Siklodi Csaba; Cipriani professzor – Ördögh Géza; Szűz Mária, Kántorné – Samu Etel-Imola. A falu népe/dobozolók: Fülöp Eszter, György Anita, Györfi Alíz, Mészáros Tünde, Mikesi Júlia, Nagy-Keresztesi Tamás, Ördögh Géza, Siklodi Csaba, Suba Robert, Vass Tünde.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek