11.7 C
Baia Mare
szombat, 2024 március 02.

Drasztikus változásokat szentesített a Bajnokok Ligájában az UEFA

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kedden ismertette döntését, hogyan változik a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az Európa-konferencialiga lebonyolítása a 2024/2025-ös idénytől: többek között jönnek a 36 csapatos, egy tabellás főtáblák, az úgynevezett svájci rendszerű sorsolás, és az új formula szerint akár még a 24. helyezett is nyolcaddöntőbe juthat.

keddi bejelentés szerint az európai szövetség végrehajtó bizottsága is rábólintott a tavaly tavasszal elfogadott javaslatra, így biztossá vált, hogy komoly változások jönnek az európai kupákban két év múlva.

Az eredeti terveknek megfelelően 32-ről 36-ra emelkedik a főtábla létszáma, és a négycsapatos csoportok helyett egy nagy tabella lesz. Végül minden csapat nyolc mérkőzést játszik (eredetileg tíz lett volna), mindet más ellenféllel, négyet hazai pályán, négyet idegenben.

Az ellenfelek sorsolása úgynevezett svájci rendszerben dől el, azaz mindenki hozzá hasonló teljesítményt nyújtó csapatokkal találkozik majd, további részletek azonban ezügyben még nem ismertek.

A 36 csapatos nagy tabella első nyolc helyezettje automatikusan nyolcaddöntőbe jut, míg a fennmaradó nyolc helyért a 9-24. pozícióban végzett csapatok játszanak.

A létszámemeléssel járó négy plusz helyet nem az UEFA-klubkoefficiens alapján osztják ki. Az egyiket az aktuális UEFA-rangsor ötödik helyezettjének (jelen állás szerint Franciaország) bajnoki harmadikja kapja, a jövőben négy helyett öt csapat jut a főtáblára a BL-selejtező bajnoki ágáról, egy-egy hely pedig annak a két országnak jut, amelynek klubcsapatai (a résztvevő együttesek arányában) a legtöbb pontot gyűjtötték az adott kiírást megelőző európai kupaidényben.

Az UEFA továbbá helyben hagyta a mostani rendszert a meccsek időpontját illetően, tehát a döntőt leszámítva továbbra hét közben rendezik a találkozókat.

Az Európa-ligában és az Európa-konferencialigában gyakorlatilag ugyanezeket a változásokat eszközöli az európai szövetség, annyi különbséggel, hogy utóbbiban csak hat mérkőzés alapján alakul ki a 36 csapatos tabella végeredménye.

M4 Sport

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek