30.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 július 19.
spot_img

FOTÓ- Megkezdődtek pribékfalvi Teleki-kastély biztosításba helyezésének munkálatai

spot_img

Megkezdődtek Pribékfalván a Teleki-kastély biztosításának munkálatai, de ezzel párhuzamosan a teljes rehabilitáció is zajlik. 

„A pibékfalvi Teleki-kastély megyénk emblematikus történelmi épülete, amelyet érvényesíteni kell és be kell iktatni a máramarosi turistakörbe és múzeumokba. Tavaly a Megyei Tanácsban jóváhagytuk azt a projektet, amellyel éltünk a Teleki-kastély feletti elővásárlási jogunkkal, annak érdekében, hogy teljeskörűen rehabilitálhassuk. A napokban folynak a munkálatok az épület biztosításba helyezésére, ugyanakkor dolgozunk a kastély teljes rehabilitációjának projektjén, amelyet európai forrásból nyújtunk be” – mondta Ionel Bogdan, a Máramaros Megyei Tanács elnöke. 

Az 589 négyzetméter belterű ingatlanhoz 6727 négyzetméteres birtok is tartozik, melyen egy melléképület is áll 296 négyzetméteren. A 19. században épült kastélyt a volt író és politikus, magyar belügyminiszter, Teleki Géza építtette és használta nyári rezidenciaként.

A 19. században épült, gazdag múltra visszatekintő kastély először a magyar nemesi család, Teleki Géza egykori író, magyar politikus, rövid ideig belügyminiszter nyári rezidenciájaként szolgált. 1879 és 1941 között a kastélyt gróf Teleki Pál, Teleki Géza volt miniszterelnök fia igazgatta, majd 1897-ben eklektikus stílusban korszerűsítették. Később, 1949-ben az épületet államosították, és a kommunista rendszer idején az épületet különféle célokra használták, mint a helyi termelőszövetkezet székhelye, moziterem vagy gabonaraktár is volt.

Pongrácz Panni

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek