16.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 április 12.
spot_img

Életmentő tudás az erdélyi fiatalok kezében. 

spot_img

Sikeresen lezárult a Magyar Ifjúsági Értekezlet Stayin Alive Karavánja

A Magyar Ifjúsági Értekezlet Stayin Alive Karavánja során az egészségügyben dolgozó szakemberekkel sikerült 25 településen 30 képzést tartani és több, mint 500 fiatalnak megtanítani az elsősegély alapjait, emellett beszélve az oltás fontosságáról, a zöld igazolvány használatáról, valamint válaszokat adni minden olyan felmerülő kérdésükre, melyekről addig téves információkat kaptak az online felületeken. 

Oltean Csongor, MIÉRT elnök szerint: „Jókor voltunk, jó helyen. Akkor szerveztük a karavánt, amikor a legnagyobb szükség volt a helyes tájékoztatásra, és jó érzés utólag azt tapasztalni, hogy hasznos volt ez a megmozdulás. Több szempontból volt célszerű a Stayin Alive karaván: egyrészt azért, mert több mint 500 fiatal sajátította el az elsősegély alapjait, ezzel pedig életeket menthetnek a jövőben, másrészt azért, mert válaszokat kaphattak az online médiában elterjedt oltásellenesség miatt kialakult kérdéseikre is. Felemelő érzés azt tapasztalni újra, hogy a fiatalok nem közömbösek a hasonló események iránt.” 

„Az évek során az tapasztaltuk, hogy Románia szinten nagyon kevesen ismerik az elsősegélynyújtás alapjait, ezért, amikor szembesültünk a vírushelyzet komolyságával, úgy döntöttünk, hogy a fiatalokat megcélozva hangsúlyt fektetünk ezek ismertetésére. Oktatni kezdtük a legfontosabb tudnivalókat az újraélesztésről, defibrillátor használatáról, fulladás meggátolásáról. Néhány éven belül ez a korosztály felnő, ők lesznek azok a személyek, akik szükség esetén közbe tudnak avatkozni és hatékonyan alkalmazni a karavánon tanultakat. A közeljövőben szeretnénk a karavánt folytatni, kibővíteni más hasznos tudnivalókkal is, mint például az általános sürgősségi esetek ellátása: vérzések, égések, törések kezelése.” – szögezte le Buna Hunor, mentős asszisztens, a Salvatore egyesület vezetője.

A Stayin Alive karaván ellátogatott Szamosardóra, Balánbányára, Máramarosszigetre, Székelyudvarhelyre, Bögözre, Agyagfalvára, Krasznára, Zilahra, Nagyváradra, Gyergyóalfalura, Gyergyószentmiklósra, Marosvásárhelyre, Szászrégenbe, Balavásárára, Kendre, Jobbágyfalvára, Máréfalvára, Székelyszentkirályra, Csíkszentgyörgyre, Négyfaluba, Brassóba, Medgyesre, illetve Micskére.

Oravecz Csongor, az NTIET elnöke elmondta, hogy a Magyar Ifjúsági Értekezlet Stayin Alive Karavánját első perctől várták és Máramarosban 3 településen is sikerült megszervezni. Szamosardón, Nagybányán és Máramarosszigeten voltak felvilágosítva a fiatalok az elsősegélynyújtásról.

Szeretnénk a megye két magyar líceumjához is eljutni a Salvatore Egyesület segítségével a jövőben.- mondta az ifjúsági vezető

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek