24.7 C
Baia Mare
szombat, 2023 szeptember 30.

Kinek higgyünk? Megérkezett a válasz a képviselői beadványra

Megérkezett a válasz Apjok Norbert parlamenti képviselő beadványára

Amint arról már korábban beszámoltunk Apjok Norbert Máramaros megyei képviselő immár második alkalommal fordult kérdésekkel a felszámolt máramarosi bányák helyzetére vonatkozóan a szaktárcák vezetőihez. A beadványra a törvényes időhatáron belül meg is érkezett a válasz.

A képviselő videó bejelentkezése itt megtekinthető: https://fb.watch/czqh6KwThl/

A minisztérium válaszleveléből egyebek mellett megtudhatjuk, hogy a bányabezárásokra tett erőfeszítések meglehetősen sokoldalúak, hosszadalmasak és pénzigényesek. A zagytározókat felügyelő bizottság nyilvántartásában összesen 66 ülepítőállomás szerepel, ebből 14 Máramaros megyében.

,,A megyénkben található 14 zagytározó közül kilencnek a semlegesítése, illetve ökologizálása már lezárult, egynek a környezetbaráttá tétele jelenleg is zajlik, további négy pedig konzerválás alatt áll – ezt tudjuk meg a szaktárca válaszából. Hivatalos álláspontjuk szerint ez azt jelenti, hogy az összesen közel 260 hektárnyi zagytározóból, mintegy 90 hektár esetében befejeződött az ökologizálás, 48 hektáron van folyamatban, közel 123 hektár pedig konzerválás alatt áll” – tudtuk meg a honatyától.

Jelenleg a felsőtótfalui zagytározó ökologizálása van folyamatban, a herjai, bozântai, az erzsébetbányai bányához tartozó két zagytározó, illetve a veresvízi (zazari) tározó munkálatai még el sem kezdődtek – derül ki a válaszból. Megtudhatjuk továbbá, hogy eddig 8 víztisztítót építettek, illetve korszerűsítettek, ebből 4 megyénkben található. Ezeket a Gazdasági Minisztérium felügyelete alatt működő Conversmin vállalat üzemelteti.

Olvasóink talán emlékeznek: korábban beszámoltunk arról, hogy egy tavaly ősszel készült tanulmány rávilágított a helyzet tarthatatlanságára. A dr. Hantz Péter kutató, feltaláló és biofizikus által végzett mérések és elemzések megdöbbentő eredményeket tártak fel, melyekről annak idején beszámoltunk lapunk hasábjain.

,,A hivatalos válaszból kiderül, hogy a vizsgált időszakban (2021 szeptember-november) a helyzet mégsem volt olyan drámai, mint azt a neves kutató mérései mutatták. A minisztérium szerint az Iloba-patak különféle vízminőség-mutatói megfeleltek az előírtaknak, egyedül a cink koncentrációja haladta meg, 2021 szeptemberében, egyszeri alkalommal a megengedett értéket. A láposbányai folyóvizek minősége is megfelelt az előírásoknak. Ott egyébként egy átfogó felügyeleti és monitorizálási intézkedéscsomag is hatályban van, amit a Remin bányavállalat ültet életbe. Kinek higgyünk? Talán mindenki döntse el saját maga” – összegzett Apjok Norbert.

Tamási Attila

- Advertisement -spot_img

Még több

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek