13.7 C
Baia Mare
szerda, 2024 április 24.
spot_img

Megszavazta a képviselőház az új ifjúsági törvényt, négy évet váratott magára

spot_img

Közel négy év parlamenti vitát követően ma, június 29-én, 271 támogató szavazattal megszavazta a képviselőház az új ifjúsági törvényt.

Az ifjúsági törvényt 2018-ban kezdeményezte a kormány, jelenlegi formájában Apjok Norbert parlamenti képviselő által javasolt módosításokat is tartalmazza.

„Ideje volt már egy ifjúsági törvénynek, hiszen ezáltal jogi keretet kap az ifjúságpolitika úgy országos, mint helyi szinten. A fiatalság nem csak az ország jövőjét jelenti, hanem a jelenét is. Tehát a jelenben kell foglalkozni az ifjúságot érintő problémákkal. Ez a szegmens erősen és határozottan kell jelen legyen az államszervezésben. Mivel ifjúsági szférában tevékenykedtem közel 15 évig pontosan ismerem a fiatalok és az ifjúsági szervezetek problémáit. Ideje volt törvényi keretet adni az őket érintő kérdéseknek, külön öröm, hogy a módosítási javaslataimból is lettek belefoglalva a törvénybe, amely nehézkesen jutott el az elfogadáshoz, hiszen 2018-ban volt iktatva a parlamentben,” – mondja Apjok Norbert.

 

A törvénytervezet többek között előírja, hogy az ifjúságpolitika kidolgozásakor a helyi közigazgatási egységek kötelesek konzultálni a helyi ifjúsági szervezetekkel, azok a fiatalok, akik tanulmányaik befejezése után munkát vállalnak, egy évig mentesülnek a jövedelemadó befizetése alól, támogatást nyújtanak a fiatal anyukák továbbtanulására, falun a megyei források legalább 25%-át ifjúsági programok és tevékenységek megvalósítására kell fordítani, kis- és középvállalkozások alapításához pénzügyi támogatásban részesülnek a fiatalok.

Egy fontos előrelépést jelent úgy a fiatalok, mint a fiatalokkal foglalkozó szervezetek, intézmények számára.”- tette hozzá Apjok Norbert.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

1 COMMENT

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek