13.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 június 14.
spot_img

Megnyitották Szatmárnémeti elkerülőútját

spot_img

Pénteken adták át hosszú várakozás után Szatmárnémeti teljes, közel 20 kilométer hosszú elkerülőútját, amely nemcsak a tranzit teherforgalom, hanem a város és a megye lakói számára is nagy könnyítést jelent. Fontos, hogy most végre a teljes útszakasz megnyitása történt meg – az elmúlt évben már megnyitottak egy rövidebb szakaszt – azt, amelyiknek része egy Szamos-híd is.

Az elkerülőút története több mint 16 évre nyúlik vissza, ekkor készült el az útszakasz első megvalósíthatósági tanulmánya. Azóta több kormány is távozott, a megye és a városvezetés is cserélődött, és a beruházó CNIAR élén is voltak változások. A munka pedig máig nem zárult le teljesen, hiszen az építkezés miatt elengedhetetlen kisajátításokat követően még mindig nem kapták meg az egykori telektulajdonosok a kárpótlást.

Az átadási ünnepséget az elkerülőút 7. kilométerénél található nagy parkolóban tartották, amely jó ideig a kivitelező olasz ITINERA cég bázisa is volt. Sok ideig kérdéses volt, hogy Nicolae Ciuca kormányfő jelen lesz-e az átadáson. Ő végül nem érkezett meg, de Szatmárnémetibe látogatott Kelemen Hunor kormányfőhelyettes, az RMDSZ elnöke, Vasile Dâncu védelmi miniszter és Lucian Bode belügyminiszter is, aki még szállítási miniszterként többször is felkereste az építőtelepet.

A politikusok előtt a szakemberek kaptak szót: mint kiderült, az elkerülőút egy része kétsávos, ám javarészt négysávos, sok körforgalommal, lehajtási lehetőséggel, egy Szamos-híddal és felüljárókkal. A hossza pedig 19,6 kilométer.

Elsőként Kelemen Hunor kapott szót. A nagy infrastrukturális beruházások jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve: fontosak az autópályák, de fontosak az elkerülőutak is, amelyek a teherforgalmat kivezetik a városokból. „Minden municípiumnak, minden településnek, ahol nagy forgalmú autóút halad keresztül, szüksége lenne elkerülőútra. Azon dolgozunk, hogy lehetőséget találjunk lehetőleg minél több építésére” – fogalmazott.

Ma régi vágya teljesült a szatmárnémetieknek: átadtuk a forgalomnak a várost elkerülő körgyűrűt. A most felavatott körgyűrű tehermentesíti Szatmárnémeti forgalmát, és az ipari parknak is biztosítja a közúti infrastruktúrát. A kormány és tagjaként az RMDSZ támogat minden olyan közberuházást, amely a helyi közösségeket szolgálja, az ott élő emberek életkörülményeit javítja. Azon dolgozunk, hogy a közúti és vasúti infrastruktúrát fejlesszük, hogy ezzel beruházókat vonzzunk Románia minden térségébe, és munkahelyeket teremtsünk” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Vasile Dâncu kiemelte, fontos a jó kapcsolat a helyi vezetőség és Bukarest között, és fontos az is, hogy a pártok között összefogás legyen egy-egy ügy, megvalósítás kapcsán.

Lucian Bode kicsit kritikus volt. Stratégiai fontosságúnak nevezte az elkerülőút építését, hiszen ez is kapcsolódik majd a Szatmárnémeti-Óvári gyorsforgalmi úthoz, amely a megye legnagyobb határátkelőjén keresztül az európai autópálya-hálózatra jelent majd csatlakozást. Megjegyezte ugyanakkor: túl hosszú idő öt év közel 20 kilométer út megépítéséhez.

A sajtó által megszólaltatott Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere reményét fejezte ki aziránt, hogy végre véget ér a kisajátítással kapcsolatos hercehurca, vagyis a „károsultak” megkapják a kárpótlást a beruházás miatt kisajátított területekért.

Az elkerülőút átadásával nem állnak le a nagy infrastrukturális beruházások Szatmárnémetiben és Szatmár megyében. Jó ütemben halad a Strand utcai Szamos-híd építése és előrelépés történt nemrég a Szatmárnémeti–Nagybánya gyorsforgalmi út ügyében is.

Szatmárnémeti körgyűrűje a város északi részéről, a DN19-es országútról, a halmi és máramarosszigeti utak kereszteződésétől indul, a város nyugati része, Nagykároly felé halad és Szatmárnémeti déli részén ér véget az E81-es, Zilah és Kolozsvár felé vezető európai úton. A körgyűrűn két forgalmi csomópont található, valamint egy 650 méter hosszú híd a Szamos fölött.

Maszol.ro

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek