23.7 C
Baia Mare
szombat, 2023 szeptember 23.

Szilágyi Áron világbajnok

Szilágyi Áron megnyerte a férfi kardozók egyéni versenyét a kairói vívó-világbajnokságon.

A harmadik olimpiai bajnoki címét tavaly Tokióban megszerző klasszis a kuvaiti Amaar Alammari elleni 15–6-os győzelemmel kezdett, majd feszültebb hangulatú mérkőzésen 15–13-mal búcsúztatta a kínai Hszü Jing-minget. A nyolcaddöntőben lendületes, határozott vívással 15–9-re nyert csapattársa, a 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári András ellen, a nyolc között pedig 15–8-ra verte az olasz Pietro Torrét.

Az elődöntőben Sandro Bazadze volt az ellenfele. A georgiai vívót a tavalyi olimpián az elődöntőben legyőzte, az idei Európa-bajnokságon viszont épp ő állította meg Szilágyit a 32 között. Most 15–11-es magyar siker született.

A döntőben az egész nap jó formában vívó Maxime Pianfetti volt Szilágyi ellefele, aki 6–3-ra meglépett az elején. Csakhogy azután a magyar kardozó sorozatban öt tust adott, ekkor következett a szünet, majd a pihenő után még két Szilágyi-találat esett. A francia vívó azonban nem adta fel, szívósan küzdve felzárkózott, 12–14-ről egyenlített, az utolsó találatot viszont – nagy izgalmak közepette – Szilágyi vitte be, melyet videózás után ítéltek meg neki.

Ezzel a három olimpiai (londoni, riói, tokiói) és egy Eb-arany (2015, Montreux) mellé most már vb-diadalt is hozzátett egyéniben. Világbajnokságon eddig csak csapatban tudott győzni, 2007-ben Szentpéterváron.

- Advertisement -spot_img

Még több

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek