13.7 C
Baia Mare
szerda, 2024 április 24.
spot_img

Meghívó-Szimpozion és emléktábla avatás Popp Aurel festőművész tiszteletére

spot_img

Felsőbánya város polgármestere és a MONTE MEDIO ÉRTÉKEI EGYESÜLET elnöksége tisztelettel meghívja a városunkban első alkalommal megrendezett kulturális eseményre, a Popp Aurel festőművész emlékére rendezett emlékelőadásra és az egykori házán elhelyezett emléktábla leleplezésére.

A rendezvény programja  2022. július 23-án, szombaton a következő:

11.00 órától a Városi Kultúrházban kezdődik az emlékműsor (SZIMPOZION) Popp Aurel festőművész tiszteletére. Ennek keretében:

1. A vendégeket Bîrda Sebastian Alin polgármester köszönti,

2. Dr. Felicia Grigorescu, a Szatmárnémeti Művészeti Múzeumtól: Aurel Popp – Între ateliere – (Aurel Popp műtermek között) című dolgozata, majd a szerző könyvbemutatója, román nyelven.

3. Dr. Suciu Nicolae egyetemi tanár: Popp Aurel művészeti tevékenységéről tart előadást, román nyelven.

4. Dr. Dorel Topan, a Nagybányai Művészeti Múzeum munkatársa: Popp Aurel Favágók című festményéről beszél, román nyelven.

5. Popp Aurel képzőművész Felsőbányán töltött évei – előadás román és magyar nyelven, majd a MŰVÉSZETI LEXIKON két nyelven megjelent album bemutatója. Hitter Ferenc – a MONTE MEDIO ÉRTÉKEI EGYESÜLET ELNÖKE.

6. HOZZÁSZÓLÁSOK a jelenlevők részéről – (5-5 perc)

A MONTE MEDIO ÉRTÉKEI festőtáborainak alkotásaiból válogatott kiállítás megtekintése, ugyanott, a Kultúrház termeiben.

Társadalmi életünk elmorzsolódott, megszürkült, igénytelen és tettek nélküli ürességében rövidesen oda jutunk, hogy egyáltalán nem lesznek rendezvényeink, vagy – ami még rosszabb – nem lesz alkalmunk megszólalni anyanyelvünkön semmilyen körülmények között. Felhívást intézek Felsőbánya város lakóihoz, az idősekhez és az ifjúsághoz, a még közösségi dolgainkban résztvevőkhöz, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt rendezvényeken. Emlékeztetek a jó néhány évvel korábbi kulturális, társadalmi és bármilyen irányú kapcsolatokra, amikor példaadóan jelen voltunk nagyon sok eseményen, rendezvényen. Ezek már teljes mértékben hiányoznak. Itt van egy lehetőség, ahol két nyelven lefolytatott rendezvény lesz. Mutassuk meg, hogy létezünk, hogy itthon vagyunk és jelen vagyunk, emlékezünk és emlékeztetünk.

Szeretettel várjuk rendezvényünkre!

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek